Historisk arkiv

Norsk inspeksjon i Antarktis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

En norsk inspeksjonsgruppe ledet av polarrådgiver Jan Tore Holvik i Utenriksdepartementet har i dagene 6.-9. januar 2001 gjennomført en inspeksjon i Antarktis. For øvrig besto gruppen av representanter for Justisdepartementet, Miljøverndepartementet og Norsk Polarinstitutt

Pressemelding

Nr.: 04/01
Dato: 11.01.01

Norsk inspeksjon i Antarktis

En norsk inspeksjonsgruppe ledet av polarrådgiver Jan Tore Holvik i Utenriksdepartementet har i dagene 6.-9. januar 2001 gjennomført en inspeksjon i Antarktis. For øvrig besto gruppen av representanter for Justisdepartementet, Miljøverndepartementet og Norsk Polarinstitutt.

Gruppen inspiserte helårs forskningsstasjoner fra India (MAITRI), Russland (Novolazarevskaya) og Sør-Afrika (SANAE IV) og den norske sommerstasjonen Troll. Alle stasjoner ligger i Dronning Maud Land.

Inspeksjonen ble gjennomført på basis av artikkel VII i Antarktis-traktaten av 1961 som gir alle deltakende parter anledning til å utføre inspeksjoner av alle stasjoner, anlegg og utstyr m.v. i Antarktis. Norge har tidligere gjennomført to tilsvarende inspeksjoner, i 1990 og 1996.

Inspeksjonsgruppen ble mottatt med åpenhet og stor velvilje på samtlige stasjoner. Den omfattende sjekklisten som er utarbeidet under Antarktis-traktaten ble benyttet under inspeksjonen.

Som kravshaverland har Norge en sentral plass i Antarktis-samarbeidet, og gjennomføringen av inspeksjonen er en viktig markering av norsk aktivitet i Antarktis. Inspeksjonen er også en understreking fra norsk side av at Antarktis-samarbeidet er basert på åpenhet og internasjonalt samarbeid og at hovedvekt skal legges på forskningsinnsats og miljøvern, og at ingen form for militær aktivitet skal finne sted.

Fra norsk side blir det utarbeidet en skriftlig rapport fra inspeksjonen som vil bli lagt fram på det neste Antarktis-møtet i mai 2001.