Historisk arkiv

Norske forslag til WTO i forhandlingene om handel med tjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 52/01
Dato: 21.03.2001

Verdens Handelsorganisasjon (WTO). Fremleggelse av norske forslag i forhandlingene om handel med tjenester

Utenriksministeren opplyste i sin redegjørelse i Stortinget 20.3.01 at Norge vil legge fram nye forslag i de pågående forhandlingene om handel med tjenester i WTO.

De norske forhandlingsforslagene omfatter i denne omgang seks tjenesteområder av stor betydning for norsk eksport. Det dreier seg om skipsfart, energitjenester, teletjenester, finansielle tjenester, luftfart og viktige forretnings- og yrkestjenester, slik som rådgivende ingeniørtjenester, arkitekttjenester og data- og informasjonsteknologitjenester (IKT-tjenester). Dette er områder der Norge har høy kompetanse og muligheter for å sikre og bygge ut våre markedsposisjoner og eksportinteresser innenfor den globaliserte økonomien. Forslagene er utformet etter innspill fra en lang rekke bransjesammenslutninger og organisasjoner innenfor de berørte næringer. Norsk tjenesteeksport er i framgang, og utgjorde i fjor en eksportverdi på over 100 milliarder kroner.

Bl.a. gjennom EØS-avtalen har Norge allerede et åpent marked for disse tjenesteområder. Gjennom WTO-forhandlingene ønsker vi å sikre norske bedrifter forbedret adgang på hele verdensmarkedet for tjenesteleveranser.

Forslagene er lagt ut på UDs hjemmeside i engelsk språkversjon. En oversettelse til norsk er under arbeid og vil bli lagt ut så snart den foreligger.