Historisk arkiv

Ødeleggelse av kulturminner i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge reagerer sterkt på meldinger om ødeleggelser av kulturminner i Afghanistan.

Pressemelding

Nr.: 45/01
Dato: 05.03.2001

Afghanistan. Ødeleggelser av kulturminner

Norge reagerer sterkt på meldinger om ødeleggelser av kulturminner i Afghanistan.

Norge tar sterk avstand fra Talibans beslutning om ødeleggelse av afghanske kulturminner. Afghanistans rike kulturarv er av betydning ikke bare for Afghanistan men for hele verden.

Utenriksdepartementet har vært i kontakt med UNESCO for innhenting av nærmere informasjon. UNESCO har sendt en representant til Kandahar for å anmode Taliban om å trekke tilbake beslutningen om ødeleggelse av kulturminner.

Norge er medlem av Afghan Support Group (ASG) og sitter i ledertroikaen. Vi vil bidra til at dette spørsmålet tas opp her samt drøfte hvilke tiltak som eventuelt bør iverksettes dersom Talibans beslutning om ødeleggelser opprettholdes og iverksettes.

Afghanistan Society for the Preservation of Afghanistan's Cultural Heritage (SPACH ) har i sin kontakt med Taliban forsøkt å forhindre at Taliban gjennomfører sin beslutning. Norge er medlem av SPACH og har støttet arbeidet med finansielle bidrag.

Norge sluttet seg 1. mars til en erklæring fra EU-formannskapet. Erklæringen fordømmer Taliban-regimets beslutning om ødeleggelse av kulturskatter og oppfordrer regimet til å endre sin beslutning.

Fra norsk side vil saken bli fulgt nøye i tiden fremover.