Historisk arkiv

Rapport fra ekspertgruppe om elektrifisering i Serbia og Montenegro, FRJ

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Rapport fra ekspertgruppe om elektrifisering i Serbia og Montenegro, FRJ

Rapport nr. 1 fra en energiekspertgruppe til Serbia. For gruppens sammensetning og mandat vises det til vedlagte notatet fra Norges Eksportråd, datert 03.11.00, vedlegg 1. Rapport nr. 2 vil behandle tilsvarende tema for Montenegro.

Rapport

Rapporten gjelder

Mottakere

Rapport nr. 1 til UD. Situasjonen innen Serbias energiforsyning med forslag til tiltak

Utenriksdepartementet

Prosjekt/sak ref./arkivref.

Kopi for informasjon

Rapp_1_Serbia

Jarle Sletbak, Guttorm Haugan,
Oddbjørn Pettersen, Suad Saric,

Sted, dato

Utarbeidet av

Oslo, 17.12.00

Ekspertgruppen

Kommentarer

Bor 3 - Transformatorstasjon

Innledning

Reisen ble gjennomført i tidsrommet 27.11.00 til 01.12.00, men uten deltakere fra NVE og NORAD som av forskjellige årsaker var forhindret fra å delta.

Institusjoner og personer vi møtte:

  • Energiminister Dr. S. Antic, Det Serbiske Ministeriet for Energi og Gruver.
  • General Manager K. Vukovic, Elektropriveda Serbia (EPS).
  • Direktør Dr. A. Markovic, Elektroistok Serbia (National Grid Serbia), i tillegg ledergruppen i Elektroistok.
  • Direktør N. Mrakovic, El.energi distribusjonsselskapet innen Elektropriveda, Serbia.
  • Ordfører i byen, Bor, Herr K. Kalcic

Energisituasjonen i Serbia

Totalt installert produksjonskapasitet 8700 MW

Herav:

Termiske kraftverk (95% kull) 5500 MW

Vannkraftverk 3200 MW

Årsproduksjon 199930720 GWh

Det regnes at 15-17% av energiforbruket kan dekkes ved import, og at det blir et underskudd på 5-7% som må dekkes ved utkoplinger etc.

Importpris 25-26 øre/kWh levert i transmisjonsnettet. Dette representerer en utgift på ca 1.3 mrd kroner i utenlandsk valuta.

Ca. 61% av salget av elenergi går til privat konsum som for en stor del bruker energien til romoppvarming. Elenergi selges til forbruker for ca. 8 øre/kWh, dvs en sterkt subsidiert pris. Andre energiformer er ikke like sterkt subsidiert, og det er derfor vanskelig i praktisk politikk å fremtvinge en overgang.

Serbia deltar i en organisert samkjøring med flere naboland. Det foregår en betydelig utvekskling av energi i dette nettet. Spesielt viktig har utvekslingen med Hellas vært der de har høyt forbruk om sommeren og lavt om vinteren, situasjonen er omvendt i Serbia. I år 2000 har det vært tørrår, og Serbia har ikke vært i stand tilå etablere et tilstrekkelig "tilgodehavende" i sommer. Dette bidrar til å øke behovet for import.

Vedlegg 2 viser organisasjonen i EPS.

Generelt om problemer med elforsyningen i Serbia

Bombingen i 1999 av transformatorstasjoner og koplingsanlegg i tillegg til overføringslinjer førte til store ødeleggelser. Dette ved siden av svært mangelfullt vedlikehold de siste 10 årene som iallfall delvis skyldes den økonomiske blokaden, har gjort at slike anlegg i dag er preget av gammelt, dårlig vedlikeholdt og upålitelig utstyr og manglende reserver i tilfelle av komponentfeil.

Selve produksjonsutstyret i kraftverkene ble ikke nevneverdig skadet av bombingen, men er også preget av mangelfullt vedlikehold. Serbia synes å være i stand til å håndtere disse problemene selv.

Distribusjonsnettet ble også opplyst å være i dårlig forfatning, delvis pga. bombeskader (ca. 30%) og mangelfullt vedlikehold (ca. 70 %). Stor tilstrømming av flyktninger har bidratt sterkt til at en mange steder driver nettene med kraftig overbelastning. Dette fører til store energitap i nettene som hyppig når 15% og i ekstreme tilfeller 20%. Dette er tall som langt overskrider normale tall og som fører til økt feilrisiko og uakseptabelt tap av energi.

Vi viser for øvrig til vedlegg 3 som viser det elektriske kraftsystemet etter avslutningen av krigshandlingene, juni 1999.

Ekspertgruppen mottok mye dokumentasjon i form av notater, årsberetninger og andre publikasjoner rundt energisituasjonen i Serbia og om krigsskadene. Dette er tilgjengelig hos gruppen.

Prioriterte prosjekter

Energiministeren ga uttrykk for at det er behov både for materiell bistand og bistand med institusjonsbygging og revisjon av lovverket. Han sa imidlertid at behovet for materiell bistand er klart mest presserende og ønsket dem prioritert i den nærmeste fremtid.

Det er laget en detaljert spesifikasjon av de komponentene som totalt trengs for å rehabilitere transformator- og koplingsstasjoner. Det er også laget en spesifikasjon for de anleggene som krever full ombygging eller omfattende rehabilitering. Totalt representerer de behov som er beskrevet beløp som langt overskrider det en realistisk kan regne med som bistand fra Norge.

Gjennom diskusjoner med representanter fra EPS ble det enighet om å konsentrere seg om to meget høyt prioriterte prosjekter;

  • Bor 3 og
  • Beograd 8.

Begge prosjektene ble besøkt og vil bli nærmere omtalt i det følgende.

I tillegg til disse to prosjektene ble det etter samtale med EPS Distribusjon avtalt å presentere høyt prioriterte prosjekter innen distribusjonsnettet i områder preget av bombeskader/høy flyktningetilstrømming. Tiden tillot ikke besiktigelse av disse projektene, men disse vil bli nærmere presentert for ekspertgruppen ved besøk i Beograd 15.12.00 og omtalt i et senere vedlegg til denne rapporten.

EPS/Elektroistok hadde selv greid å reparere alle krigsskadene på selve det overordnede høyspenningsnettet (400 kV/220 kV), og ga ikke uttrykk for behov for bistand til dette.

Beskrivelse av de prioriterte prosjektene

Transformatorstasjon Bor 3.

Stasjonen hadde før krigshandlingene en installert transformatorkapasitet på 3x40 MVA, forsynt via to innkommene linjer 110 kV og med fordelingsspenning 6 kV. Stasjonen forsyner en koppergruve, et kopperflotasjonsanlegg og koppersmelteverk Dette kopper-kombinatet er hovedarbeidsplassen for byen Bor og omland og gir inntekt til en befolkning på ca. 70 000 mennesker. Stasjonen forsyner også et kullbasert kraftvarmeverk som forsyner 97% av Bors befolkning med fjernvarme. Elektrisitet fra transformatorstasjonen er nødvendig for forsyning av tekniske installasjoner i varmeverket som motorer, pumper, transportanlegg osv.

Transformatorstajonen ble komplett ødelagt ved tre luftangrep i mai 1999.

Det er bygget en provisorisk transformatorstasjonen ved siden av der den egentlige stasjonen lå, med redusert kapasitet (40 MVA = en 3 del av den opprinnelige installasjonen).

Bor 3 transformatorstasjon er av vital betydning for byen Bor og hele Jugoslavia.

Dagens provisoriske løsning medfører følgende problemer:

  • Sterkt redusert produksjon gir mindre salg og eksportinntekter, noe landet sårt trenger.
  • En stor del av arbeidsstyrken er permittert, reduserte inntekter for arbeidstakere og byen og et stort tilstøtende område. Sosiale problemer pga permisjoner.
  • Redusert strømforsyning til varmesentralen som derfor ikke kan komme opp i nødvendig kapasitet for fjernvarme. Man frykter situasjonen til vinteren for byens befolkning.
  • Redusert strømforsyning til kopper-kombinatet fører til en uholdbar forurensningsituasjon for byen og omgivelsene idet store mengder svoveldioksyd, men også andre skadelige gasser og aske slippes ut i atmosfæren pga. dette. Dette ble karakterisert som et stort internasjonalt miljøproblem og en katastrofe for landet.

En ny Bor 3 transformatorstasjon vil bety en betydelig reduksjon av disse problemene og samtidig muliggjøre ytterligere forbedringer i fremtiden.

Ekspertgruppen mottok et kostnadsestimat fra Elektroistok på knapt 11 millioner DEM for en ny Bor 3 transformatorstasjon, komplett men uten transformatorer som de har fra før. Viser til vedlegg 4.

Ved bombingen av Bor 3 ble kondensatorbatterier med PCB-holdig væske "piralen" truffet og den sterkt kreftfremkallende væsken rant ut i terrenget. Det er blitt konstatert PCB 6 meter ned i bakken, men det er uklart hvor stort areal som er berørt.

Transformatorstasjon Beograd 8 400kV/220 kV.

Bor 3 transformatorstasjon i dag.

Transformatorstasjon Beograd 8 400 kV/220 kV.

Denne stasjonen er en eksepsjonelt viktig stasjon i det sentrale overføringsnettet i Serbia idet stasjonen har innkommende linjer fra 3 hovedkraftstasjoner: Nikola Tesla, Djerdap og Kostolac.

Stasjonen ble utsatt for luftangrep 4 ganger i mai 1999.

Ødelagt utstyr har blitt reparert ved å sette sammen enheter basert på å bruke uskadde deler fra flere komponenter. Dette er blitt gjort for å få anleggene midlertidig i drift raskest mulig etter bombingen. Imidlertid er skadene så store og komponentene så upålitelige at det skal svært lite til før man kan få utfall av linjer med fullstendig mørklegging av Serbia som konsekvens. Det er tvilsomt om reservedeler til de bestående komponentene lar seg skaffe pga. fremskreden alder. Dessuten er anlegget generelt dårlig vedlikeholdt.

Umiddelbart er det et stort behov for å avhjelpe situasjonen med en hjelpesamleskinne og samleskinnebryter på hhv. 400 kV og på 220 kV.

Kostnadsestimat fra Elektroistok på dette er ca 1,5 millioner DEM.

En slik umiddelbar løsning vil imidlertid bare bety en utsettelse med en endelig løsning som vil måtte være en helt ny stasjon med nytt både primær- og sekundæranlegg.

Elektroistok ga oss et kostnadsestimat på ny stasjon: Knapt 11 millioner DEM.

Det vises til vedlegg 5.

Beograd 8

Sluttdiskusjon med EPS

I sluttdiskusjonen etter besøk i Bor 3 og Beograd 8 ga EPS uttrykk for at hvis Norge beslutter å finansiere et eller flere av de prioriterte prosjektene, var det et sterkt ønske at prosjektene ble levert som turn-key-leveranser. Turn-key-leveranser vil på en ideell måte ta hånd om kompetanseoverføring, opplæring og training av EPS' medarbeidere. Selv om disse medarbeiderne utvilsomt har høy generell fagkompetanse, har de vært isolert fra vesten i 10 år og er derfor ikke oppdatert på dagens teknologi og krav.

Som konklusjon beluttet EPS å gi Bor 3 høyeste prioritet. Dette prosjektet vil ha en leveringstid på mer enn ett år. PCB-problemet vil Elektroistok løse på eget ansvar og kunne dokumentere at området er PCB-fritt før en oppstart av anleggsarbeider.

EPS har også definert et førsteprioritets prosjekt i distribusjonsnettet. Her går det om å bringe lavspenning frem til områder der det er bombeskader, og der hvor flyktningetilstrømmingen har ført til sammenbrudd i normal strømforsyning. Slike prosjekter kan gjennomføres på 3-4 måneder og gi rask løsning på en alvorlig situasjon. Ekspertgruppen vil derfor sterkt anbefale at et slikt prosjekt blir gjennomført.

Dette prosjektet vil bli presentert for UD med omfang og kostnadsestimat kort tid etter at ekspertgruppen har besøkt prosjektet 15.12.00.

Jarle SletbakGuttorm HauganOddbjørn PettersenSuad SaricCarl O. Solberg

Vedlegg 1Ekspertgruppen, mandat og sammetsetning

Vedlegg 2EPS - organisasjon

Vedlegg 3Det elektriske kraftsystemet etter bombingen i juni 1999

Vedlegg 4Spesifikasjon Bor 3

Vedlegg 5Spesifikasjon Beograd

Vedlegg 6Rapport – Serbias el.distribusjon

Vedlegg 7Oversikt og kostnadsestimat for el.distribusjon

Vedlegg 8Brev av desember 00 fra EPS – Distribusjon

Vedlegg 9Brev av 01.12.00 fra Energiministeriet i Serbia

VEDLEGG

Vedlegg nr. 6 til Rapport nr. 1 til UD.

VEDLEGG

Situasjon innen Serbias energiforsyning med forslag til tiltak.

DISTRIBUSJON

Ekspertgruppen bestående av Obbjørn Pettersen, Suad Saric, Carl O. Solberg og Guttorm Haugan besøkte 15.12.00 Elektropriveda Serbie – EPS - Distribusjon.

Personer vi møtte:

Direktør N. Mrakovic, leder for EPS - Distribusjon.

Direktør M. Simic, leder for EPS - Distribusjon i Beograd og hans leder gruppe.

På møtet ble det fra ledelse av EPS distribusjon orientert om situasjonen i Serbia og for område Beograd vedr. distribusjonsnettet.

Det ble opplyst at Serbia har ca. 1 mill. flyktninger og IDP totalt, hvorav ca. 300.000 er i forsyningsområdet Beograd. EPS mente at mange av disse aldri ville flytte tilbake på grunn av konfliktene i områder, som f.eks Kosovo.

Flyktningtilstrømming i tillegg til bombeskader og mangelfullt vedlikehold har bidratt til at elforsyningen nesten er handlingslammet. Eks. på dette kommer frem ved at EPS har måttet stoppe all normal nybygging, plan - og vedlikeholdsarbeid og kun konsentrert seg om "brannslukking". Dette gjelder særlig forhold til bl.a. all den ulovlige tilkobling av hus som gjøres i områder med stor flyktningtilstrømming og derav følgende stor aktivitet av boligbygging. Dette har resultert i at all tilkobling av nye boliger er stoppet opp bl.a. pga. at bestående nett vil bryte sammen ved den økende belastningen og resultere i at enda flere blir uten strøm.

EPS fremla en detaljert rapport med tilhørende spesifikasjon over de områder som er høyst prioritert pga. bombeskader og stor tilstrømning av flyktninger. Disse prosjektene fordeler seg over hele Serbia (9 områder) og er variabel i størrelse, antall berørte personer og kostnader.

Et samlet kostnadsestimat for samtlige prosjekter er på 8,4 mill. DEM.

Det vises til vedlegg nr. 7.

Flyktningtilstrømming har vært særlig stor til Beograd og gruppen besøkte områdene Naselje Busije og Grmovac i Beograd (pkt. 7 i EPS rapporten). Vi fikk her se det som tidligere var beskrevet, dvs. område med stor aktivitet av boligbygging, mange hus ulovlig tilknyttet eller uten tilkobling og flere hus under oppføring. EPS hadde her måttet stoppe arbeidet med å frembringe strøm da de ikke hadde midler og kapasitet til å håndtere situasjonen.

Bilde viser nye bolighus i området Grmovac som ikke er tilknyttet noen for form strømforsyning.

De viktigste distribusjons oppgavene i dette området blir å levere

  • 2 stk 35/10 kv transformatorstasjoner
  • 62 stk nettstasjoner i form av maste arrangement og kiosker
  • 55 km 35/10 kv luftlinjer og kablerI
  • og stolper, klemmer, isolatorer, m..m

EPS Distribusjon ga et kostnadsestimat for disse oppgavene på 5.4 mill DEM.

En oppdeling av dette prosjektet som antydet i brev fra EPS av 22.12.00 er fult mulig og da til området Grmovac med et kostnadsestimat på 1.8 mill DEM, ( ekspertgruppen har ikke verifisert dette kostnadsestimatet).

Den ønskede leveringsformen for dette prosjektet var i form av en turn-key leveranse inklusive kompetanse overføring, opplæring og training.

En slik leveranse kan starte opp ganske omgående og en vil etter 3- 4 mnd kunne se resultater og forbedringer.

Ekspertgruppen vil med bakgrunn i det som er beskrevet ovenfor og i samtale med EPS sterk anbefale at det gis mulighet til å gjennomføre et turn-key prosjekt innen distribusjon. Et slikt prosjekt kan gjennomføres og tilpasses de rammer som blir gitt og vil gi strøm til flyktninger som bygger sine egne boliger, avlaste flyktningeleirer og sterkt overbefolka områder. Det vil og gi mulighet for EPS å få kontroll og oversikt over en meget vanskelig situasjon.