Historisk arkiv

Rapport fra ekspertgruppe vedrørende elektrifiseringsprosjekter i Serbia og Montenegro, FRJ

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Rapport fra ekspertgruppe vedrørende elektrifiseringsprosjekter i Serbia og Montenegro, FRJ

Rapport nr. 2 fra energiekspertgruppens besøk i Montenegro ( Crna Gora = CG ). Reisen ble gjennomført i tidsrommet 13.-14.12.2000 og med Oddbjørn Pettersen,Guttorm Haugan,Suad Saric og Carl O. Solberg som deltakere.

Rapport

Rapporten gjelder

Mottakere

Utenriksdepartementet

Prosjekt/sak ref./arkivref.

Kopi for informasjon

Rapp.1 Montenegro

Jarle Sletbak, Guttorm Haugan,
Oddbjørn Pettersen, Suad Saric,

Sted, dato

Utarbeidet av

Oslo, 05.03.01

Ekspertgruppen

Kommentarer

Innledning

Personer vi møtte:

Deputy Minister Dragan Bojovic, Finansdepartementet CG, Podgorica
Ass. Managing Director Dr Radomir Milovic, Elektropriveda CG, Niksic
Man.Dir. Gojko Knezevic, Ep CG Distribusjon,Niksic og hans lederkrets
Man. Dir. Stevan Knezevic, Ep CG Produksjon, Niksic
Man. Dir. Branko Kotri, Ep CG Transmisjon, Niksic og hans lederkrets

Organisasjon

Elektropriveda CG er organisert som et selskap med 3 operative divisjoner:
-Power Generation Department
-Power Transmission and Control Department
-Power Distribution Department

I tillegg kommer stabsavdelinger

Energisituasjonen i CG

CG har ikke vært utsatt for krigshandlinger i forbindelse med de senere års begivenheter på Balkan, men det ble opplyst til gruppen at det i enkelte områder hadde vært stor tilstrømming av flyktninger, med tilhørende problemer i form av ulovlig tilkopling og også overbelastning på det eksisterende nettet.For 10 år siden var toppbelastningen i nettet totalt 204 MW. I dag ligger toppbelastningen på 450 MW . M.a.o. mer enn en fordobling av forbruket på 10 år uten investeringer i distribusjonsnettet.

Generelt om energisystemet, både produksjonsanleggene og også transmisjons- og distribusjonssystemet ble det av Ep sagt at det var investert fhv bra i 1980-årene. Etter dette var det nesten ikke blitt investert i energisystemet, og mye av installasjonene bærer preg av forfall og manglende vedlikehold.

CGs energiproduksjonssystem med en installasjon på ca 870 MW ( Norge 27.400 MW ) har 76 % vannkraft fordelt på 2 kraftstasjoner og resten – 24%- utgjøres av et kullfyrt kraftverk.

Forbruket var i 1999 på ca 3500 GWh, produksjonen var på 2600 GWh og knapt 1000 GWh ble importert.Det meste av importen kom fra BiH( Republika Srpska) og Serbia.CG har bare bygget ut ca 30% av sitt vannkraftpotensiale. 7 TWh anses økonomisk utbyggbart og teoretisk kan vannkraftproduksjonen økes til 11 TWh ved optimal vanndisponering.

Husholdningskunder og mindre industri/servicebedrifter betaler 0,0468 DEM/kWh. Frem til 2002 skal denne prisen heves til 0,062 DEM/kWh. På noen års sikt er planen å heve prisen til 0,15 DEM/kWh. Elektropriveda regner at de har en produksjonspris på 0,025 DEM/kWh.

Importprisen for elkraft levert høyspenningsnettet er som i Serbia ca 0,06 DEM/kWh.

Tapene i systemet utgjør 3% i overføringsnettet og 16% i distribusjonsnettet.

Se for øvrig bilag 1 "Electric Power System of Monte Negro".

Modernisering av lovverk og institusjonsbygging

For 1,5 år siden ble det laget et utkast til nytt lovverk. Dette utkastet har imidlertid regjeringen ikke sendt over til Parlamentet fordi man nå vil ta hensyn til EU-tilpasning og vil korrigere i hht EU-krav.Visefinansministeren lovte å ettersende en oversettelse av dette lovutkastet.

Dr Milovic opplyste at en gruppe arbeider med et forslag om privatisering av Ep, og de har engasjert Deloitte Touche i den anledning.

Det ble ikke gitt uttrykk for noe ønske om hjelp fra Norge til dette arbeidet.

Ekspertgruppens arbeidsform

Det ble avholdt 2 møter med ovennevnte personer , i hhv Niksic og Podgorica. Møtet med visefinansministeren ble holdt på hans kontor i Podgorica. Gruppen besøkte vannkraftverket Piva og transformatorstasjonen Cetinje 110kV/35 kV.

Prioriterte prosjekter

Innen produksjonssystemet er det flere vannkraftprosjekter som er under utredning eller til vurdering. CG har ikke penger til noe av dette. Vi fikk imidlertid opplyst om kostnadsrammer for disse prosjektene, og beløpene er så store at vi anser dette å ligge langt utenfor de rammer som Norge kan tenkes å bistå med. Om så ønskes kan ekspertgruppen imidlertid gi tilleggsopplysninger om dette.

Innen transmisjonsnettet er det et stort behov for hjelp til modernisering,utvidelse og vedlikehold, særlig gjelder dette 110 kV/35 kV og 110 kV/10 kV stasjonene i byområder. Ep CG oppga som 1. prioritetsprosjekt 110 kV/35 kV Cetinje Transformatorstasjon. Denne stasjonen har ensidig 110 kV-forbindelse til Budva ved kysten.Her er det ønskelig å utvide stasjonen med en ny 110 kV forbindelse til Podgorica.Hensikten med dette er å sikre strømforsyningen til både Cetinje by ( 20 000 innb.)og også til det viktige kystområdet der man nå prøver å bygge opp igjen en turisttrafikk som de siste års konflikter har ødelagt. Dette turistområdet trenger også en forsterkning av strømforsyningen til drikkevannsforsyningen som også må forbedres i denne anledning.Master for denne linja er til dels på plass. Stasjonen må videre utvides med en ny transformator og nytt 35 kV-anlegg og kontrollanlegg med vern. En spesifikasjon av utstyrsbehov og behov for assistanse med kostnadsestimat ble lovet ettersendt. Ekspertgruppen anslår investeringsbehovet i Cetinje Transformatorstasjon til ca 12 Mill. kroner. Det ble for øvrig fra Eps side lagt stor vekt på at de ønsker bistand i form av leveranser med kompetanseoverføring og opplæring. Dette tilsier at dette prosjektet bør leveres som et turn-key prosjekt.

Ep CG framholdt et spesielt stort behov for hjelp innen distribusjonsnettet. Dette ble begrunnet med at belastningen hadde fordoblet seg i løpet av de 10 siste årene uten at man hadde investert i distribusjonsnettet. Flyktningetilstrømningen fra bl.a. Kosovo hadde også "sprengt" distribusjonsnettet i enkelte områder. Disse problemene umuliggjør en utvikling mot et normalt næringsliv i CG. Landet ønsker å satse på industri og ikke minst å få tilbake den turistnæringen som var etablert i 1980-årene.

Dersom ikke et rehabiliteringsprogram for distribusjonsnettet iverksettes, vil dette kunne få en katastrofal virkning på utviklingen av landets næringsliv.

Ekspertgruppen foreslår at det etableres et kompetanseprogram for å hjelpe Ep i den vanskelige situasjonen som de nå er i. Kompetanseprogrammet bør i første rekke rettes mot planlegging av den rehabilitering av distribusjonsnettet som nå må iverksettes og også mot vedlikeholdsprinsipper.

Guttorm Haugan Oddbjørn Pettersen Suad Saric

Carl O. Solberg

VEDLEGG

1 [ Klikk her og skriv tittel for første vedlegg ]

[ Klikk her og skriv innhold i første vedlegg ]