Historisk arkiv

Samlet nødhjelpspakke på 12 millioner kroner til Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 027/01
Dato: 02.02.2001

Norge sender flyfrakt med nødhjelp til Afghanistan:

Samlet nødhjelpspakke på 12 millioner kroner

- Sammentreffet av tørkekatastrofe, krig, ekstrem fattigdom og dårlige eller manglende helsetjenester gjør at levevilkårene for store deler av befolkningen i Afghanistan er dramatisk forverret. Dette gjelder særlig siste halvår. Antall internflyktninger har øket betydelig, dels som følge av krigshandlinger, men særlig på grunn av tørkekatastrofen, og anslås nå til over halvannen million mennesker, sier utviklingsminister Ann Kristin Sydnes, som påpeker at de meget provisoriske leirene flertallet av disse menneskene befinner seg i mangler det meste, og at tørkekatastrofen betegnes som den verste i landet på over 30 år.

Det er derfor besluttet å bidra med til sammen nye 12 millioner kroner til FN-systemet og frivillige organisasjoners strakstiltak for den tørkerammede og krigsrammede befolkningen i Afghanistan.

Det vil på forespørsel fra FN bli fraktet et stort antall vintertelt og ulltepper fra Norge til Herat i Afghanistan allerede i løpet av helgen. Sendingen har en verdi på rundt 3.5 millioner kroner. Videre vil det bli brukt et betydelig beløp til anskaffelse og distribusjon av matvarer, drikkevann og andre livsnødvendigheter.

- Den humanitære situasjon i Afghanistan krever derfor et internasjonale krafttak, sier statssekretær Raymond Johansen, som legger til at antallet nye eksternflyktninger til Pakistan er, til tross for at grensen offisielt er stengt, kommet opp i mer enn hundre tusen bare siden september i fjor. Bare i løpet av en uke i januar i år kom det 34 000 flyktninger til en rudimentær transittleir utenfor Peshawar i nord-vestlige Pakistan. Situasjonen for de ny-ankomne rapporteres å være svært dårlig.

UNHCR har finansielle problemer med å håndtere situasjonen for flyktningene i Pakistan, og Utenriksdepartementet har i dag besluttet å bidra med nye 4 millioner kroner til dette arbeidet.

I 2000 bidro Norge med over 50 millioner kroner i humanitær bistand til Afghanistan. I tillegg kommer bistand til tørkerammede, og ble vesentlig gitt i november og desember i fjor (omlag 10 millioner).

Det er satt av tilsvarende midler for inneværende år, og situasjonen vurderes fortløpende.