Historisk arkiv

Sikkerhetsrådet: Åpent møte om forholdet til troppebidragsytende land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 09/01
Dato: 16.01.2001

Sikkerhetsrådet: Åpent møte om forholdet til troppebidragsytende land

FN har i de senere år stått ovenfor et økende antall omfattende fredsoperasjoner. Et utvalg nedsatt av Generalsekretær Kofi Annan la i fjor fram en rapport ("Brahimi-rapporten") som tydelig viser at det er behov for å styrke FNs evne til å planlegge og gjennomføre slike operasjoner. Et eksempel på at det er behov for å bedre planleggingen er at enkelte land har trukket sine tropper ut av fredsoperasjoner, bl.a. i Sierra Leone.

- Oppfølgingen av anbefalingene i Brahimi-rapporten er en prioritert oppgave for det norske medlemskapet i Sikkerhetsrådet, sier utenriksminister Jagland. - Vi vil i medlemskapsperioden være i forkant med å gi FN bedre forutsetninger for å planlegge og gjennomføre fredsoperasjoner. Riktige mandat og nødvendige troppebidrag er en forutsetning for at FNs fredsoperasjoner skal lykkes.

Sikkerhetsrådet holdt i dag en åpen debatt om forholdet mellom Sikkerhetsrådet og troppebidragsytende land. Her tok Norge til orde for tiltak som bedrer kontakten og samarbeidet mellom Sikkerhetsrådet og troppebidragsytende land m.h.t. å planlegge og gi mandat til fredsoperasjoner. Videre gikk en fra norsk side inn for å gi troppebidragsytende land økt mulighet til å delta i FN-sekretariatets orienteringer i Sikkerhetsrådet.