Historisk arkiv

Sikkerhetsrådet. Presidentuttalelse Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 05/01
Dato: 12.01.2001

Sikkerhetsrådet. Presidentuttalelse Somalia.

"Presidentuttalelsen om Somalia, som vi har ledet arbeidet med å utarbeide, viser at vår prioritering av fredsbyggende arbeid har fått bred støtte i Sikkerhetsrådet", sier Thorbjørn Jagland i en kommentar til vedtaket i Sikkerhetsrådet i går. Jeg er også tilfreds med at Norge så tidlig i sitt medlemskap ble bedt om å påta seg dette oppdraget", sier Utenriksministeren.

"For å skape grunnlag for en varig fred i Somalia, er det viktig at tiltak for fred, demokrati og utvikling ses i sammenheng. Norge har lagt et bredt sikkerhetsbegrep til grunn for medlemskapet i Sikkerhetsrådet. Gjennom uttalelsen legges det opp til at FN nå vil begynne en prosess for et mer aktivt engasjement vis-a-vis fredsprosessen i Somalia."

Sikkerhetsrådet vedtok i går en presidentuttalelse om Somalia. Norge har utarbeidet teksten og ledet konsultasjonene knyttet til vedtaket. Et sentralt punkt er at planleggingen av en fredsbyggende FN-tilstedeværelse i landet igangsettes.

Presidentuttalelsen uttrykker ellers støtte til det midlertidige parlamentet og til overgangsregjeringen som er opprettet i landet. Det legges vekt på at alle somaliske grupperinger må samarbeide i den videre forsoningsprosessen. Det uttrykkes støtte til forberedelsene til demokratiske valg i Somalia, som er planlagt for 2003. Presidentuttalelsen oppfordrer også det internasjonale giversamfunn om å støtte opp under forsoningsprosessen og gjenoppbyggingen av landet.