Historisk arkiv

Utenriksminister Jagland og FNs høykommissær for flyktninger åpner konferanse om internt fordrevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Alle ofre for kriser, krig og konflikt bør ha lik rett til hjelp og beskyttelse uansett hvem de er eller hvor de er, sa utenriksminister Thorbjørn Jagland da en konferanse om internt fordrevne ble åpnet i Oslo onsdag.

Pressemelding

Nr.: 85/01
Dato: 23.05.2001

Utenriksminister Thorbjørn Jagland og FNs høykommissær for flyktninger Ruud Lubbers åpner konferanse om internt fordrevne i Oslo

- Alle ofre for kriser, krig og konflikt bør ha lik rett til hjelp og beskyttelse uansett hvem de er eller hvor de er, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland. Norge ønsker å rette fokus mot internt fordrevne – en gruppe hvis menneskerettigheter og humanitære behov ofte ikke ivaretas tilfredsstillende. Derfor står Norge som arrangør av en konferanse om internt fordrevne i Oslo onsdag 23. mai. Blant deltakerne er blant andre FNs høykommissær for flyktninger Ruud Lubbers og FNs spesialutsending for internt fordrevne, Francis Deng.

- Det internasjonale samfunn må opprettholde støtten til UNHCR. Organisasjonen har en kjernefunksjon ikke bare i forhold til å yte humanitær assistanse til de mange millioner som er på flukt, men også når det gjelder internasjonal debatt om flyktninger og deres rettigheter, framholder utenriksministeren.

Norge er blant UNHCRs viktigste bidragsytere, og ga i fjor 312 millioner kroner til organisasjonen. Hittil i år er det bidratt med 203 millioner kroner. Norge har også nylig gitt 163 millioner kroner til FN under de konsoliderte appellene. Midlene går til flyktninger og internt fordrevne, ofre for krig og naturkatastrofer vesentlig i Afrika, men også i Asia.