Historisk arkiv

Utenriksminister Jagland uttrykker sjokk og vantro over drapet på Nepals konge og dronning, samt flere medlemmer av kongefamilien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 94/01
Dato: 03.06.2001

Utenriksminister Jagland uttrykker sjokk og vantro over drapet på Nepals konge og dronning, samt flere medlemmer av kongefamilien

"Meddelelsen om drapet på Nepals konge og dronning samt flere medlemmer av den nepalske kongefamilien kom som et sjokk", sier Utenriksminister Jagland. "Norge ønsker å uttrykke sin fulle deltakelse med det nepalske folk i deres sorg", fremhever han.

"Norge og norske interesser har gjennom mange år hatt tette forbindelser med Nepal. Først ved norsk misjon gjennom nesten 100 år, noe som senere førte over i vannkraftutbygging, der norsk industri og kompetanse har vært sterkt engasjert", sier Jagland.

"I de siste par-tre år har Nepal også vært prioritert samarbeidsland for norsk bistand, og vi er i ferd med å bygge opp et bredt samarbeid på områder som helse og energi, samtidig som vi har en dialog om menneskerettigheter og demokratispørsmål. Den avdøde Kong Birendra var en viktig stabiliserende faktor i det nepalske samfunn og spilte en viktig rolle i demokratiseringen av landet. Vi håper at demokratiseringsprosessen vil fortsette, understreker Jagland, samtidig som han påpeker at det vil være avgjørende for fred og stabilitet i landet".