Historisk arkiv

Utenriksministeren understreker betydningen av menneskerettighetene i FNs virksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 03/01
Dato: 11.01.2001

Utenriksministeren understreker betydningen av menneskerettighetene i FNs virksomhet

- Menneskerettighetshensyn må prege alle sider av FNs virksomhet, sier utenriks-minister Torbjørn Jagland. - Norge vil videreføre sitt engasjement for menneske-rettigheter som medlem av Sikkerhetsrådet, understreker han. Han fremholder at utviklingen av Sikkerhetsrådets praksis mot en mer helhetlig tilnærming til å håndtere kriser har åpnet for å gi menneskerettigheter en viktig plass i rådets krisehåndtering.

Utenriksministeren sa dette på SAMAKs (Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomite) årsmøte i Oslo i dag. Han påpekte den fremtredende posisjonen de nordiske land vil ha i internasjonal politikk i tiden som kommer, gjennom det svenske EU-formannskapet, Danmarks ledelse av FN-operasjonen i Kosovo, Finlands sterke stilling i EU og Norges medlemskap i FNs sikkerhetsråd.

Innenfor Sikkerhetsrådets ansvarsområde vil det først og fremst være viktig å inkludere menneskerettighetshensyn i fredsoperasjoner.

Mandatet for fredsoperasjoner bør inkludere overvåking av menneskerettighetssituasjonen i området, og rapportering om denne. Bistand til oppbygging av demokratiske institusjoner vil være viktig for å bygge varig fred.

Utenriksministeren understreket at beskyttelse av sivile i væpnet konflikt lenge har vært en viktig sak for Norge. Vi vil bidra til at Sikkerhetsrådet fortsatt vier oppmerksomhet til dette temaet. Det berører viktige menneskerettighetsspørsmål, som barnesoldater, kvinners spesielle behov i konfliktsituasjoner, beskyttelse av barn, internt fordrevne personer m.m.