Historisk arkiv

Utviklingsminister Sydnes forsvarte sårbare grupper på FNs rasismekonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 144/01
Dato: 03.09.2001

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes forsvarer sårbare grupper ’på land og til havs’ i Norges innlegg på FNs rasismekonferanse

- Behandlingen av mennesker i nød, uavhengig av etnisk bakgrunn - enten de befinner seg på landjorden eller til havs - er underlagt visse regler. Å holde seg til disse burde være et minstemål, slo utviklingsminister Anne Kristin Sydnes fast i Durban i dag.

Statsråden satte på denne måten et dagsaktuelt fokus på betydningen av å beskytte flyktninger, asylsøkere og internt fordrevne i det norske hovedinnlegget på FNs rasismekonferanse i Sør-Afrika. Samtidig fremhevet hun behovet for å rette oppmerksomhet mot andre spesielt sårbare grupper i kampen mot rasisme. Kjønn, funksjonshemming og seksuell legning i tillegg til etnisk bakgrunn er faktorer som ofte fører til ’dobbel diskriminering’. Det samme gjelder hiv-smittede og aids-syke, påpekte Sydnes.

Hun understreket betydningen av å ta vare på kulturelt mangfold og verne sårbare minoriteter i en globalisert verden. Hun advarte i denne sammenheng mot et ukritisk forhold til toleransebegrepet - Toleranse er vel og bra, men ikke nok. Toleranse må aldri få lov til å bli et skalkeskjul for likegyldighet og fordommer, sa Sydnes.

Den skarpe uenigheten mellom deltagerland knyttet til fortidens slavedrift og kolonivelde preget dagens norske innlegg. Norge har i tillegg fått i oppdrag å legge til rette for en løsning på striden om Midtøsten-konfliktens plass i sluttdokumentet for konferansen. - Verdenssamfunnet vil verken forstå eller akseptere et sammenbrudd for rasismekonferansen, varslet utviklingsminister Sydnes.