Historisk arkiv

EØS-linjen Kommentert liste_99012932

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

398 D 1686 Europaparlaments- og rådsvedtak 1686 av 20. juni 1998 om fastsettelse av Fellesskapets handlingsprogram for "Europeisk frivillighetstjeneste for unge"

Sammendrag av innholdet

Europeisk frivillighetstjeneste for ungdom er et tiltak som Europakommisjonen satte i gang på forsøksbasis i 1996. Gjennom EØS-avtalen har Norge deltatt i forsøket fra 1997. Forsøket varte frem til 31. desember 1997. Europakommisjonen har fremmet forslag om et 2-årig program (1998-99) på området. Forslaget ble vedtatt 23. juni 1998 etter et forlik mellom Europaparlamentet og Rådet.

Tiltaket går ut på å tilby ungdom i alderen 18 til 25 år muligheten til å gjøre en frivillig tjeneste i et annet land. Formålet er å gi ungdom en tverr-kulturell erfaring og bidra til sosial integrasjon, samt å bidra til utviklingen av lokalsamfunnene i medlemslandene. Det skilles mellom langvarig tjeneste som varer fra 6 til 12 mnd. og kortvarige opphold på fra 3 uker til 3 mnd. Deltakerne skal ha fri kost og losji og får lommepenger etter nærmere regler. Tjenesten skal ikke erstatte militærtjeneste eller siviltjeneste for militærnekter, og den skal ikke omfatte oppgaver som vanligvis løses ved ordinært lønnet arbeid. Den kan bestå av deltakelse i prosjekter og tiltak som skal bedre situasjonen for vanskeligstilte barn og ungdom, eldre, funksjonshemmede eller flyktninger, i tiltak innenfor miljøvern, kulturminnevern, rehabilitering av tilbakestående områder og bekjempelse av ulike former for diskriminering.

Hver frivillighetstjeneste består av tre elementer: Ungdommen som gjør en frivillig tjeneste, vertsprosjektet som organiserer tjenesten, og sender-prosjektet som har ansvaret for rekruttering og forberedelser av ungdommen. Prosjektene skal godkjennes av Europakommisjonen og nasjonale kontorer for gjennomføringen av programmet. Programmet yter økonomisk bistand til gjennomføring av prosjektene med inntil 50 prosent av de godkjente kostnadene.

Merknader

Det vedtatte programmet er en videreføring av forsøket som ble gjennomført i 1996 og 1997. Det krever ikke endringer i lover eller forskrifter. Forliket mellom Europaparlamentet og Rådet innebærer en bevilgning på ECU 47,5 mill. (ca. NOK 400 mill.) for 2 års-perioden. Norges bidrag beregnes etter vanlige regler og vil utgjøre om lag 8 mill. kr. før 1999. EØS-komité-beslutningen om EFTA/EØS-landenes deltakelse var ventet tidligere høsten 1998. Den ville i så fall måtte tas med forbehold om Stortingets samtykke. I og med at beslutningen ikke ble tatt i 1998 og ikke får konsekvenser utover statsbudsjettet for 1999 er et slikt forbehold ikke nødvendig.