Historisk arkiv

EØS-linjen Kommentert liste_99012933

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

398 D 0352 Rådsvedtak 98/352/EF av 18. mai 1998 om et flerårig program for fremme av fornybare energikilder i Fellesskapet (ALTENER II)

Sammendrag av innholdet

Kommisjonen fremmet 22. mai 1997 et forslag til rådsvedtak om et flerårig program for å stimulere anvendelsen av fornybare energikilder - ALTENER II-programmet (KOM(97) 87). ALTENER II er et femårig program for perioden 1998 - 2002. Det vedtatte programmet er en videreføring av fem-årsprogrammet ALTENER I, som ble iverksatt 1. januar 1993 og som utløp 31. desember 1997. Norge har deltatt fullt ut i programmet siden 1996, da EØS-komitéen tok beslutning om EFTA/EØS-landenes deltakelse i programmet (Beslutning nr. 45/96 av 19. juli 1996, offentliggjort i EØS-tillegget til EF-tidende 14. november 1996).

Rådet vedtok sin felles holdning til Kommisjonens forslag 8. desember 1997. Vedtaket innebærer en bevilgning på ECU 22 mill. (ca. NOK 180 mill.) over en toårsperiode. Fortsettelsen av ALTENER II-programmet etter toårs-perioden vil bli sett i sammenheng med en mulig etablering av et ramme-program for energi hvor ALTENER II kan bli ett av flere programmer. Kommisjonen står ansvarlig for gjennomføringen av programmet i samarbeid med en rådgivende komité med representanter for medlemslandene.

Sammen med energiøkonomiseringsprogrammet SAVE II (som Norge har deltatt i siden 1996, (jf. EØS-komité-beslutning nr. 84/96 av 20. desember 1996, offentliggjort i EØS-tillegget til EF-tidende 13. mars 1997) vil ALTENER II bli en viktig del av EUs klimastrategi. Hovedformålet med programmet er å bidra til Fellesskapets målsettinger om reduksjon av CO2-utslipp, økt andel fornybare energikilder i energibalansen, redusert avhengighet av energiimport, forsyningssikkerhet samt økonomisk utvikling. En rekke ulike aktiviteter skal gi økt informasjon og erfaringsutveksling om fornybare energikilder og styrke fornybare energikilders mulighet for innpass i markedet.

Studier og strategiutvikling som dels er påbegynt, dels ferdigstilt under ALTENER I vil bli videreført i ALTENER II. Også ulike sektorielle pilot-tiltak, som utvikling av planleggingsverktøy, utvikling av finansierings-ordninger, informasjons- og opplæringstiltak, vil bli videreført. I tillegg vil ALTENER II rette ny fokus på ikke-tekniske hindre for innføring av fornybare energikilder. Lokale myndigheter vil bli en viktig fremtidig målgruppe i denne sammenheng. Nytt i forhold til ALTENER I er åpning for deltakelse fra assosierte land fra Sentral- og Øst-Europa og større vektlegging av målrettede tiltak og tilrettelegging for investeringer i fornybare energikilder.

Merknader

Programmet har vært på høring i det norske energimiljøet, som er overveiende positivt til fortsatt deltakelse i programmet. Fortsatt deltakelse i programmet vil medføre finansielle bidrag fra Norge i størrelsesorden NOK 3,2 mill. (ECU 396 000) for toårsperioden 1998-1999, samt bidrag til fortsettelsen av programmet. EØS-komité-beslutningen om EFTA/EØS-landenes deltakelse var ventet høsten 1998. Den ville i så fall måtte vært tatt med forbehold om Stortingets samtykke. I og med at beslutningen ikke ble tatt i 1998 og ikke får konsekvenser utover statsbudsjettet for 1999 er et slikt forbehold ikke nødvendig.