Historisk arkiv

EØS-linjen Kommentert liste_99012934

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

392 D 0481/398 D 0889 Rådsvedtak (EØF) nr. 92/481 av 22. september 1992 om utveksling av offentlig ansatte mellom medlemsstatene for å lette gjennomføringen av det indre marked. Rådsdirektiv (EF) nr 98/889 av 7. april 1998 utvider programmet til også å gjelde for EFTA-landene og assosierte sentral- og østeuropeiske land til å delta i Karolusprogrammet.

Sammendrag av innhold

Karolusprogrammet er et utviklings- og utvekslingsprogram som ble etablert av Det europeiske fellesskap i 1993. Formålet var å lette samarbeidet mellom de nasjonale forvaltninger i medlemslandene når det gjelder det indre markeds lover. Målgruppen for utviklingsordningen er offentlige embets- og tjenestemenn som arbeider med implementeringer av det indre markeds lovverk.

Utvekslingene finner sted i et samspill mellom den enkelte tjenestemanns lokale arbeidsgivere, den nasjonale koordineringsenhet, EU-kommisjonen og The European Institute of Public Administration (EIPA) i Maastricht. hver av deltakerlandene utpeker en nasjonal koordineringsenhet og en nasjonal koordinator. Den nasjonale koordinatoren er landenes til EU-kommisjonen/EIPA og også overfor søkere til ordningen og vertsmyndighetene. Registrering og uttak av søkere er en fortløpende prosess, og det er ingen generelle søknadsfrister. Før utvekslingsoppholdet avholder EU-kommisjonen et utdanningsseminar i regi av EIPA. Blant de temaer som tas opp er den institusjonelle og lovgivningsmessige oppbygging av EF og EU, forvaltningsmessige og politiske systemer i medlemslandene, gjennomføring av forskrifter og relevante emner i programmet om det indre marked. Etter avsluttet utvekslingsopphold arrangeres et evalueringsseminar, der hospitantene drøfter og analyserer erfaringer med utvekslingsoppholdet.

Hvert år fastlegger EU-kommisjonen, i samråd med medlemslandene en rekke prioriterte sektorområder for utvekslingen.

Merknader

Rådsdirektiv nr 98/889/EF utvider programmet til også å gjelde for EFTA-landene og assosierte sentral- og østeuropeiske land til å delta i Karolusprogrammet.

Lov- og forskriftsendringer er ikke nødvendige i forbindelse med denne ordningen. Økonomiske kostnader vil omfatte lønn i stipendperioden, dekning av merutgifter ved å bo utenfor hjemmet og reiseutgifter i forbindelse med tjenesteutvekslingen.

Målsettingen med ordningen er å lette samarbeidet mellom de nasjonale forvaltninger i medlemslandene når det gjelder det indre markeds lovverk. Den gevinst dette vil medføre, i økt effektivitet og kvalitetsøkning, er vanskelig å beregne.