Historisk arkiv

Olje for mat-ordningen - status etter siste revisjon og oppgaver framover

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Olje for mat-ordningen – status etter siste revisjon og oppgaver framover

1. Bakgrunn

Olje-for-mat ordningen ble vedtatt ved S/RES/986 (1995) for å forbedre den humanitære situasjonen for den irakiske sivilbefolkningen. Irakiske myndigheter samtykket i ordningen våren 1996. De første leveransene ankom Irak ett år senere.

Generalsekretærens siste rapport om olje-for-mat ordningen ble lagt fram 18. mai 2001 i henhold til S/RES/1330 (2000). I rapporten ble det lagt vekt på at olje-for-mat programmet har bidratt til å forbedre levekårene i Irak, men at den humanitære situasjonen i landet fortsatt er alvorlig. Generalsekretæren understreket at man fra irakisk side ikke har utnyttet programmet fullt ut: I den daværende fasen av programmet (fase IX) hadde irakiske myndigheter ikke framsatt noen søknader innen sektorene helse, utdanning, olje, vann og sanitær.

2. Ordningen etter siste revisjon S/RES/1360 (2001)

Det er spesielt hensynet til den humanitære situasjonen i Irak som har nødvendiggjort behovet for å innføre endringer i FNs sanksjoner mot Irak. Derfor forsøkte Sikkerhetsrådet i forbindelse med forlengelsen av olje-for-mat programmet til fase X å bli enig om betydelige reformer av sanksjonsregimet. 1. juni vedtok Sikkerhetsrådet enstemmig S/RES/1352 (2001) hvor prinsippene for liberalisering av importen av sivile varer, styrket kontroll av våpenrelaterte varer og pengestrømmen til Irak skisseres.

Da tidsfristen for å vedta endringene nærmet seg, ble det klart at man ikke ville oppnå enighet blant alle de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet om elementene i reformen. Derfor vedtok Sikkerhetsrådet 3. juli enstemmig S/RES/1360 (2001) som innebærer at olje-for-mat programmet i uendret form forlenges med 5 måneder. I løpet av denne perioden, fase X, vil Sikkerhetsrådet fortsette forhandlingene om reform av sanksjonsregimet.

Betingelsene som er nedfelt i S/RES/1284 (1999) danner fortsatt grunnlaget for en eventuell suspensjon og heving av FNs sanksjoner mot Irak.

2.1 Bruk av midlene

Fordelingen av inntektene fra oljesalget som ble autorisert ved S/RES/986 (1995) har fulgt en fast fordelingsnøkkel. I S/RES/1330 (2000) ble imidlertid bidraget til FNs erstatningskommisjon (UNCC) redusert fra 30% til 25%. Dette ble opprettholdt for fase X i S/RES/1360 (2001). De frigjorte midlene skal anvendes til humanitære tiltak rettet mot de svakeste gruppene i Irak (op. 9). Videre skal 59% av inntektene finansiere det humanitære programmet i sentrale og sørlige deler av Irak, 13% finansierer det humanitære programmet i de tre nordligste guvernoratene, 2.2% finansierer FNs kostnader i forbindelse med administreringen av programmet, og 0.8% finansierer FNs våpeninspektører (UNMOVIC).

Sikkerhetsrådet har autorisert at USD 600 millioner (op.7) fra den sperrede kontoen (escrow account) kan brukes til kjøp av utstyr og reservedeler til den irakiske oljeindustrien slik skissert i op. 2 i S/RES/1175 (1998) og op. 18 i S/RES/1284 (1999).

2.2 Behandlingen framover – de ulike organenes rolle

Sikkerhetsrådet
Sikkerhetsrådet skal foreta en ny gjennomgang av alle elementene ved gjennomføringen av S/RES/1360 (2001) innen 90 dager og på nytt før utløpet av 150-dagers perioden.

Sikkerhetsrådets arbeid med reform av sanksjonsregimet vil fortsette.

Generalsekretæren
Basert på observasjoner fra FN-personell i Irak og konsultasjoner med den irakiske regjeringen, blir Generalsekretæren bedt om å avgi en rapport innen 90 dager, og en ny rapport en uke før 150-dagers perioden utløper, om i hvilken utstrekning Irak sikrer distribusjonen av medisiner, medisinsk utstyr, matvarer og andre varer som er av betydning for den irakiske sivilbefolkningen (op. 5). Videre skal han vurdere de ulike mulighetene man har for å møte de humanitære behov i Irak, samt i hvilken grad den irakiske regjeringen har implementert tiltakene i op. 27 i S/RES/1284 (1999) om humanitære tiltak (op. 17).

Generalsekretæren skal videre sørge for at overflødige fond opprettet i tilknytning til inspeksjonsregimet blir overført, slik at disse midlene kan benyttes til humanitære formål og kjøp av lokalt produserte varer (op. 8).

Sanksjonskomitéen

  • Kort om Sanksjonskomitéens oppgaver

Sanksjonskomitéen ble opprettet ved op. 6 i S/RES/661 (1991). Mandatet er blitt betydelig utvidet i senere resolusjoner som omhandler den humanitære situasjonen i Irak, særlig i S/RES/986 (1995) som etablerer olje-for-mat programmet. Ordningen utgjør en betydelig del av Komitéens løpende virksomhet og det samarbeides tett med FN-sekretariatets Irak-program, "Office of the Iraq Programme" (OIP). Sanksjonskomitéen rapporterer jevnlig til Sikkerhetsrådet om sitt arbeid.

Ved siden av løpende overvåkning av import av varer til Irak i samarbeid med OIP, skal alle kontrakter som den irakiske regjeringen inngår om oljesalg formidles til Sanksjonskomitéen via OIP. (Enkelte kontrakter kan godkjennes direkte av Sekretariatet på grunnlag av en liste godkjent av komiteen etter den såkalte fast track procedure).

Sanksjonskomitéen skal også overvåke prisen på den irakiske oljen ved hjelp av uavhengige eksperter som utnevnes av Generalsekretæren, de såkalte Oil overseers.

  • Sanksjonskomitéens rapportering til Sikkerhetsrådet

Sanksjonskomitéen skal (op. 6), i nært samarbeid med Generalsekretæren, innen 90 dager etter ikrafttredelse av S/RES/1360 (2001) og deretter før utgangen av 150-dagers-perioden rapportere til Sikkerhetsrådet om gjennomføringen av en rekke tiltak som er nærmere spesifisert i S/RES/986 (1995):

  • Alle staters import av petroleum og petroleumsprodukter fra Irak, herunder Komitéens godkjenning av transaksjonene samt kontrollen av oljeprisen og opprettelsen av en sperret konto ("escrow account") (op. 1).
  • Autorisasjon til Tyrkia for å transportere irakiske olje- og petroleumsprodukter via Kirkuk-Yurmurtalik-rørledningen (op. 2).
  • Overvåking av salg og eksport av irakiske olje- og petroleumsprodukter fra Irak til Tyrkia via Kirkuk-Yurmurtalik-rørledningen eller eksport fra Mina al-Bahr terminalen, ved hjelp av uavhengige eksperter utnevnt av Generalsekretæren. De uavhengige ekspertene skal holde Sanksjonskomitéen informert og verifisere at prisen for produktene er rimelig i lys av de rådende forholdene i markedet (op. 6).
  • Beslutningen om at deler av midlene på den sperrede kontoen ("escrow account") skal brukes for å møte humanitære behov i den irakiske befolkningen (op. 8 - nærmere retningslinjer oppstilles i litra a-g).
  • Autorisasjon til stater om å tillate eksport av deler og utstyr av betydning for driften av Kirkuk-Yumurtalik-rørledningen i Irak, samt aktiviteter og transaksjoner knyttet til dette (op. 10).