Historisk arkiv

Utenriksdepartementets tilskudd til informasjonstiltak 2001: Nord-sør-spørsmål (retningslinjer)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Retningslinjer

Utenriksdepartementets tilskudd til informasjonstiltak 2002: Nord-sør-spørsmål

Utenriksdepartementet kan søkes om tilskudd til informasjonstiltak om nord-sør-spørsmål i 2002.

Retningslinjer og skjema: http://odin.dep.no/ud/norsk/publ/veiledninger/032091-120005/ Søknad kan sendes pr. post, faks eller e-post. Dersom søknad sendes pr. e-post må også et enkelt oversendelsesbrev sendes pr. post eller faks med signatur fra avsender. UD - Seksjon for informasjon og presse, Postboks 8114 DEP, 0032 OSLO. Tlf. 22 24 34 98, faks 22 24 27 87, e-post infosek@mfa.noSøknadsfrist er mandag 28. januar 2002.

Om tilskuddsordningen

Målet med informasjonstilskuddene er å bidra til debatt, engasjement og kompetanse i befolkningen for aktuelle globale utfordringer. Styrking av dialog og nettverk med organisasjoner og miljøer i sør og i andre land er vesentlig. Hovedmålgruppen for informasjonstiltaket skal være i Norge. Tilskuddsposten, som er på kap./post 0154.70 i Utenriksdepartementets budsjett, er på til sammen kr. 3 mill. Erfaringsmessig mottas mange flere søknader enn departementet kan innvilge, derfor vil støttebeløp ofte måtte begrenses til en mindre andel av søknadsbeløpet. Budsjettrammen tilsier også at ikke alle søkere kan forvente støtte.

Hva kan støttes?

  • Støtte gis hovedsakelig til tiltak som f.eks. seminar, foredrag, audiovisuelle produksjoner, trykt materiell, forskjellige arrangement, utstillinger, kampanjer, undervisningstilbud, nettverksarbeid, Internett-sider og artikler/reportasjer.
  • Temaområdene innen såkalte nord-sør-spørsmål er svært omfattende. Det anbefales å fokusere på emner som beskriver sentrale utviklingstrekk og rammevilkår i utviklingsland eller regioner der søkerorganisasjonene har en viss forankring eller kontakt – og som setter søkelys på de muligheter og begrensninger som mennesker møter, både på mikro- og makroplan. Fattigdomsbekjempelse, utdanning, gjeldsspørsmål, markedsadgang, styresett og helse, inklusive hiv/aids, er viktige fokus i Norges utviklingspolitikk.

Det gis ikke støtte til faste lønns- og driftsutgifter, investering i utstyr, maskiner, programvare etc., studiereiser og reportasjereiser, politiske partier eller kommersielle aktører/større mediebedrifter. Mulighetene for å støtte bøker og filmer er svært begrenset. Enkeltpersoners informasjonstiltak vil ikke bli prioritert. Tilskuddsordningen skal i hovedsak forbeholdes organisasjoner som ikke er omfattet av NORADs rammeavtale for informasjonstiltak.

Planlegging/søknadsutforming

Dersom initiativtaker til tiltaket er et lokallag eller en underavdeling av en organisasjon, skal hovedorganisasjonen være avsender. Når det søkes støtte til flere tiltak må dette samles i en søknad og prioritering må framgå.

I vurderingen av søknadene vil det bli tatt hensyn til:

  • Kvalitet/originalitet/god planlegging/budsjettering samt interessant og relevant temamessig innhold. Framtidsrettede vinklinger med forankring i aktuelle situasjoner og utfordringer i land eller mindre samfunn er en fordel. Kostnadene må stå i et rimelig forhold til tiltakets mål og antatt effekt.
  • Nedslagsfelt/mulighet til å nå ut til mer enn "egen" krets. F.eks. vil informasjon om egen organisasjons bistandsinnsats alene ikke fylle kriteriene for støtte fra nord-sør-bevilgningen. Dersom organisasjonens eget arbeid skal synliggjøres i tiltaket, bør dette settes inn i en videre sammenheng der nærliggende tema nasjonalt eller globalt belyses.
  • En ønsker å støtte et mangfold, både når det gjelder tema, type tiltak, organisasjon og målgrupper. Det vil bli lagt vekt på at støtten totalt sett gir god spredning av tiltak rundt om i landet.
  • Samarbeid med andre organisasjoner anbefales sterkt.

Rapport- og regnskapsforpliktelser

  • Det skal leveres regnskap og rapport for tiltaket så snart det er gjennomført og senest innen utgangen av februar 2003. Regnskap skal være bekreftet av revisor, og rapporten bør inneholde en evaluering som viser hvordan tiltaket ble gjennomført, hvilken umiddelbar oppmerksomhet/effekt/oppslutning tiltaket fikk og vise til evt. ringvirkninger/planer for oppfølging.

Regnskapet skal være oppstilt i tråd med budsjettet i søknaden. Det tas forbehold om adgang for departementet eller Riksrevisjonen til å iverksette kontroll med at tilskuddet er benyttet etter forutsetningene. Det vises for øvrig til Økonomireglement for staten, fastsatt ved kgl. res. 26.01.96 fra Finans- og tolldepartementet, kapittel 11.

Informasjon fra Utenriksdepartementet

Taler og artikler om utvikling

Bistand i fokus. Redegjørelse for Stortinget april 2001 og årsrapport for 2000

Menneskerettigheter 2000. Årsrapport

Årsrapporter og andre publikasjoner fra Utenriksdepartementet kan tilsendes i papirutgave.

Bestilling av publikasjoner

eller henvendelse: infosek@mfa.no

Utenriksdepartementet, Avdeling for presse, kultur og informasjon
v/Seksjon for informasjon og presse
desember 2001