Historisk arkiv

Rapport om statistikk for matvarepriser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Administrasjonsdepartementet


Nr. 12/96

Dato: 29.03.96

Rapport om statistikk for matvarepriser

Administrasjonsminister Nils Totland har i dag mottatt rapporten om statistiske kilder for måling av priser på jordbruksvarer som han ba Det tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene å utføre. Rapporten er første del av statsrådens oppfølging av debatten som har pågått, om prisreduksjonene på bøndenes råvarer også følges opp i fordelings- og distribusjonsleddene.

Uvalget fikk i oppgave å vurdere de eksisterende statistiske kildene for prismålinger for norskproduserte matvarer i ulike ledd. Et sentralt spørsmål var om eksisterende statistikk er egnet til kontinuerlig måling av den faktiske utvikling av matvareprisene, eller om det er behov for å etablere nye statistiske målinger.

- Jeg oppfatter rapporten slik at de statistiske kildene man allerede har til rådighet og som samles inn og offentliggjøres jevnlig av Statistisk sentralbyrå, landbrukssamvirkene, Landbrukets Priscentral, m.fl., dekker godt det behovet vi har for informasjon om prisutviklingen på forbruksnivå og jordbruksavtalenivå, sier administrasjonsminister Nils Totland.

- Men tall for prisutviklingen gir oss ikke tilstrekkelig kunnskap om utviklingen i konkurranse-, effektivitets- og fortjenesteforhold i de ulike ledd i matvarekjeden. Disse spørsmålene vil bli fulgt opp framover. Konkurransetilsynets vil prioritere tilsynet med markedene for videreforedling og omsetning av matvarer, sier Totland.

For å styrke grunnlaget for Konkurransetilsynets arbeid har Administrasjonsdepartementet gitt ECON analyse i oppdrag å analysere konkurranseforholdene og den faktiske prisdannelsen i matvaremarkedet. Et forprosjekt skal være ferdig i løpet av våren.

Kontaktperson: Byråsjef Helge Aske, Konkurransepolitisk avdeling, tlf. 22 24 47 86.


Lagt inn 29 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen