Historisk arkiv

Statens tilbud i jordbruksoppgjøret 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Administrasjonsdepartementet


Nr. 19/96

Dato: 03.05.96

Statens tilbud i jordbruksoppgjøret 1996

Staten har i dag lagt fram et tilbud i jordbruksoppgjøret 1996. Tilbudet innebærer en reduksjon i priser og overføringer på tilsammen 300 mill. kroner og er en videreføring av statens arbeid med å redusere matvarepriser og overføringer. Hovedtyngden av prisreduksjonene kommer på svine- og fjørfekjøtt, hvor prisene reduseres med 45 øre pr. kg. Etter dette vil overføringene til jordbruket over statsbudsjettet være på 11,7 milliarder kroner, eller om lag 140 000 kroner pr. gårdsbruk i drift. Inntektsvirkningen av den reduserte rammen for 1996 oppveies av at 150 mill. kroner disponeres som et engangsbeløp dette året. Samtidig foretas det omdisponeringer til inntektsgivende tiltak innenfor budsjettet slik at den varige virkningen av rammereduksjonen blir på 135 mill. kroner.

Tilbudet betyr en lavere reduksjon i priser og overføringer enn det som har vært vanlig de siste årene. Det skyldes at kostnadsreduksjonene i jordbruket ikke har vært like sterk det siste året som tidligere.

Som selvstendige næringsdrivende er det jordbrukernes eget ansvar, innenfor de rammer jordbrukspolitikken gir, å skape grunnlaget for en rimelig inntektsutvikling. Tilbudet har en klar distriktsprofil og det er lagt inn flere tiltak som vil bidra til å bedre lønnsomheten i jordbruket på lengre sikt.

I tilbudet blir det foreslått å innføre et statlig styrt system med omfordeling av melkekvoter innenfor regioner. Gårdbrukere som ønsker å slutte med melkeproduksjon vil få tilbud om å selge sin kvote til staten, slik at den kan fordeles på de som fortsatt ønsker å satse på melkekyr Dette vil gi økte inntektsmuligheter for de som fortsetter med melkeproduksjon.

Kvotesystemet ble innført i 1984. På grunn av overproduksjon av melk er kvotene for den enkelte gårdbruker betydelig redusert siden den gang. I dag har et gjennomsnittsbruk med 12 til 13 kyr to til tre båsplasser som ikke er benyttet til melkekyr. Med nyordningen vil de etter hvert kunne ta i bruk sin uutnyttede kapasitet.

For dem som slutter med melkeproduksjon og andre som ønsker å satse, blir det lagt til rette for alternative produksjoner. Dette gjelder satsing på spesialisert storfekjøttproduksjon med ammekyr, omlegging til økologisk produksjon, bær-, frukt. og grønnsaksproduksjon og alternativ næringsutvikling.

Blant annet økes tilskuddene til storfekjøttproduksjon (ammekyr). For et bruk med 20 ammekyr innebærer tilskuddsøkningen 12 000 kroner pr. år. For økologisk melkeproduksjon vil det bli avsatt en særskilt kvote på 4 millioner liter, og de generelle tilskuddene for å stimulere til økologisk produksjon vil øke med 35 prosent. Det settes også av fire millioner kroner til investeringstilskudd i fruktsektoren.

I tilknytning til årets jordbruksoppgjør blir det også foreslått en vesentlig forenkling av virkemiddelsystemet i meierisektoren. Endringene vil gjøre systemet mer oversiktlig og lette mulighetene for andre aktører enn meierisamvirke til å starte med meieridrift.

Det vil også bli lagt fram forslag om en omlegging av tollsystemet for blomster, frukt, grønnsaker og fjørfekjøtt med virkning fra 1.1 1997.

Kontakt for nærmere opplysninger:

Departementsråd Per Harald Grue, Landbruksdepartementet, tlf. 22 24 91 08.


Lagt inn 3 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen