Historisk arkiv

Sterkt fall i prisveksten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Administrasjonsdepartementet


Nr. 3/96

Dato: 09.02.96

Sterkt fall i prisveksten

Prisene falt med 0,5 % fra desember til januar, viser de siste tallene fra Statistisk Sentralbyrå. Dette er den største prisnedgangen siden 1947. Prisstigningen over 12 måneder, fra januar 1995 til januar 1996, er 1,2 prosent. I desember var prisstigningen over siste tolv måneder 2,2 prosent.

- Med dette lave tallet ligger vi godt an i forhold til våre handelspartnere, sier administrasjonsminister Nils Totland. Han tar også dette som en bekreftelse på at reallønnsvekst kan oppnås ved små lønnstillegg.

Nedgangen er spesielt knyttet til sesongmessige utsalg av klær og til nedgangen i kjøpsavgiftene for personbiler. I fjor på samme tid bidro økt merverdiavgift og økte elektrisitetspriser til prisstigningen, faktorer som ikke virker inn på prisutviklingen i år.

Matvareprisene er nå 1,4 prosent lavere enn i juni 1995.

Det tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene har anslått prisveksten fra 1995 til 1996 til 1½ til 2 prosent. Indeksen for januar viser en utvikling som peker mot den nedre del av dette intervallet. Dette er også i samsvar med det Statistisk Sentralbyrå antyder i sin siste konjunkturrapport.


Lagt inn 12 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen