Historisk arkiv

Åpning av den elektroniske publikasjonen ODIN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet

Administrasjonsminister Nils Totland

Åpning av den elektroniske publikasjonen ODIN

Oslo, 1. august 1995

Godtfolk,

Når jeg i dag kan trykke på startknappen for ODIN, representerer det en milepæl i statlig informasjonsformidling. Regjeringen ønsker med dette å legge forholdene til rette for at de nye kommunikasjonsmulighetene, som skjuler seg bak ordene INTERNETT og World Wide Web, skal gjøre dialogen mellom den statlige forvaltningen og brukerne stadig bedre. ODIN representererer et nytt, viktig skritt i arbeidet med å gjøre statlig forvaltning åpen og tilgjengelig. Det dreier seg om å legge forholdene til rette slik at interesserte til enhver tid kan søke kunnskap om regjeringens politikk og få innsikt i forvaltningens arbeid.

Slik sett passer jo forkortelsen ODIN godt på denne elektroniske publikasjonen. ODIN står for offentlig dokumentasjon og informasjon i Norge.Mytologiens Odin var jo også kjent for sin visdom og kunnskap. For å bli vis, hadde han til og med pantsatt sitt ene øye til jotnen Mime, mot å få drikke av Mimesbrønnen, som nettopp var full av visdom. I tillegg hadde Odin de to ravnene Hugin og Munin. Hver dag fløy de over hele verden, for så om kvelden å sitte på Odins skuldre og fortelle om alt de hadde hørt og sett.

Jeg kan berolige dere med at vi ikke har tenkt å pantsette noen for å få tilgang til vår tids ("Mimesbrønn") kunnskapsbrønn. Det stoffet som vil finnes er gratis ! Og er en først inne i ODIN kan dere som moderne utgaver av Hugin og Munin surfe på INTERNETT over hele verden.

Våre dagers ODIN gjør det mulig å hente inn et bredt spekter av statlig informasjon ved hjelp av noen tastetrykk. Det spiller ingen rolle hvor man befinner seg i landet - eller for den saks skyld i hvilket land man befinner seg i. Det spiller heller ingen rolle hvor mange andre som er ute etter samme informasjon, uansett om det skjer samtidig.

ODIN fikk sin spede begynnelse høsten 1993. Noen medarbeidere i Statens forvaltningstjeneste begynte da å teste ut en ny tjeneste på Internett som gikk under navnet World Wide Web.

Det ble raskt klart at dette var en ny og nærmest revolusjonerende informasjonstjeneste, som med fordel kunne brukes av departementene. Første interne arbeidsversjon av ODIN så dagens lys på seinsommeren 1994. Utover høsten i fjor ble Administrasjonsdepartementet involvert med tanke på å gjøre ODIN til regjeringens og departementenes elektroniske informasjonskanal via Internett. I dag blir altså denne ideen realisert.

Administrasjonsdepartementet har oppnevnt et redaksjonsråd for ODIN, med ekspedisjonssjef Vidar Oma Steine som leder. Rådet består ellers av representanter fra Statsministerens kontor, Statens informasjonstjeneste og to departementer - Miljøverndepartementet og Utenriksdepartementet. Redaksjonsrådet skal avklare prinsippielle spørsmål i forhold til overordnet departement, og vil ta stilling til hvilke prinsipper som skal følges for hva som kan, bør og skal være tilgjengelig informasjon gjennom ODIN. De daglige redaksjonelle oppgavene ivaretas av en redaksjon innen Statens Forvaltningstjeneste.

Det er imidlertid hvert enkelt departement som er ansvarlig for å levere informasjon og sikre kvaliteten på den informasjon som går til redaksjonen.

I tillegg til å legge informasjon ut på Internett, er det viktig at ODIN lager koplinger til andre seriøse deler av nettet. Det er lagt stor vekt på at ODIN skal være en informasjonstjener preget av kvalitet og brukervennlighet. Et grunnleggende prinsipp for informasjonen som legges ut på ODIN er at den skal være av allmenn interesse. Det skal være mulig å finne den informasjon man er ute etter uten å måtte bla seg gjennom tjukke dokumenthauger på skjermen.Det vil således bli lagt mye arbeid i å trekke ut hovedpunkter, lage sammendrag og eventuelt popularisere der dette er formålstjenlig. Ett eksempel på dette er Regjeringens velferdsmelding, som nå er tilgjengelig på ODIN i en jeg vil mene lettfattelig kortutgave.

Jeg har understreket den vekten som er lagt på å formidle informasjon av allmenn interesse gjennom ODIN. Men det vil også være noe å finne for de som har spesielle interesser og informasjonsbehov - det vil bl.a. gjelde pressefolk. Og her vil tilbudet naturlig nok øke etterhvert som stadig mer stoff legges ut på ODIN.

Det er likevel ikke slik at det nærmest er ubegrenset hvilket statlig informasjonsmateriell som kan gjøres tilgjengelig på ODIN. Vi står overfor bl.a. opphavsrettslige problemstillinger, hensynet til inngåtte publiseringsavtaler og andre kompliserende faktorer.

Det kan oppstå spørsmål knyttet til såvel opphavsrett som pålitelighet og ekthet. Kan vi være sikre på at det dokument vi finner på ODIN er den siste og ajourførte utgaven av dokumentet? Kan vi være trygge på at vi sitter med en "ekte" utgave som ikke er manipulert med? Hvordan kan vi sikre kvalitet? Dette er spørsmål som er generelle for elektronisk informasjonsformidling, og som også er relevante i ODIN-sammenheng. Jeg er i høy grad opptatt av disse problemstillingene. Og jeg vet at alle som er involvert i ODIN - fra redaksjon og redaksjonsråd til de enkelte informasjonsleverandører - arbeider med å styre mellom skjærene i sjøen og i størst mulig grad kvalitetssikre prosjektet.

Sikkerhetsspørsmålene står naturligvis også sentralt. Av sikkerhetsmessige grunner vil ODIN rent fysisk og teknisk ligge utenfor departementenes eget datanett, det såkalte Stamnettet. Man har sikret seg mot at utenforstående kan forandre på tekst og bilder.

De opphavsrettslige problemstillingene er også knyttet til spørsmål om vederlag. I dag er betalingsordninger et uavklart spørsmål i World Wide Web. På grunn av manglende betalingsordninger er f.eks. de kommersielle informasjonsleverandørene avventende med å legge ut informasjon på World Wide Web. Offentlig sektor har derfor en viktig rolle i arbeidet med å øke seriøsiteten og sikre kontinuitet i det som legges ut. Det vil styrke den seriøse delen av nettet om også tunge private instanser kommer med. Prisingsspørsmålet er derfor neppe noe vi kan hoppe bukk over - det vil melde seg med full tyngde i årene som kommer.

Men mulige utfordringer og krevende problemstillinger knyttet til ODIN, må ikke stenge for de muligheter IT-teknologien gir oss i denne sammenheng.

Det er derfor en stor glede å ønske dere alle velkommen til å ta i bruk en fullstendig gratis informasjonskanal - ODIN. Et prosjekt som med tiden også vil gi oss en enestående mulighet til toveis-kommunikasjon - til å få tilbakemelding fra enkeltmennesker, institusjoner eller interessegrupper.

Alt i alt tror jeg bestemt at vi gjennom ODIN har et meget nyttig redskap til å anvende prinsippene i vår statlige informasjonspolitikk - med sentrale stikkord som kommunikasjon, helhetstenking og aktiv informasjon.

Jeg ønsker dere alle velkommen til å prøve ut denne nye statlige informasjonskanalen, og håper den vil bli flittig brukt og til stor nytte.

Se også linkdoc034005-070003#docpressemelding.


Lagt inn 2 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen