Historisk arkiv

R5 - Det nye regjeringsbygget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet

Statsråd Nils O. Totland

R5 - Det nye regjeringsbygget

Orientering av administrasjonsministeren ved pressevisning, 16. januar 1996

Velkommen til den nye tilveksten i regjeringskvartalet, som heter R5.

Det er ikke mer originalt enn at det markerer regjeringskvartalets 5. byggetrinn.

Byggearbeidene begynte i 1992 med daværende Arbeids- og administrasjonsdepartementet som oppdragsgiver på vegne av regjeringen.

Byggherre er Statsbygg. Bakgrunnen og de tekniske forholdene rundt bygget vil Statsbygg og arkitekten Torstein Ramberg utdype.

Det overordnede målet for utvidelse av regjeringskvartalet er å samle departementene i regjeringskvartalet. Samlokalisering er viktig av flere hensyn - nærmere kontakt departementene imellom - bedre interne kommunikasjonslinjer - sikkerhetsforhold - mer effektive rutiner og fellesløsninger. Samferdelsdepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet og Fiskeridepartementet flytter nå til regjeringskvartalet, sistnevnte til R4.

En annen målsetting har vært å samle hvert enkelt departement.

I dag har flere av departementene avdelinger lokalisert utenfor regjeringskvartalet. Som eksempel kan jeg nevne Administrasjonsdepartementet hvor Arbeidsgiveravdelingen og deler av Forvaltningspolitisk avdeling har lokaler i Fredensborgveien. Etter at dette bygget et tatt i bruk, vil alle departementene, med tre unntak - Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og Miljøverndepartementet - ha kontorer her i regjeringskvartalet.

I dette bygget er det 1250 kontorarbeidsplasser og det skal innplasseres 6 departementer. De er, for å begynne fra toppen:

Samferdselsdepartementet, Kulturdepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Administrasjonsdepartementet og Landbruksdepartementet. Innflyttingen starter også fra toppen.

Samferdselsdepartementet har sin første arbeidsdag her 29. januar, så går det slag i slag til Landbruksdepartementet er på plass 26. februar.

Selve bygget har en ramme på 676 millioner kroner pr. 15. januar 1991, utenom tomtekjøp og innredning. Denne rammen er holdt.

Bygget har god kvalitet, og da kan vi ikke si at kvadratmeterprisen er urimelig høy - ca. 14 000 kroner. Kontorene har den størrelse som er vanlig i staten.

Innvendig er bygget utstyrt med en rekke fellesfunksjoner som kantine, møterom og auditorium. Det som er spesielt i dette bygget er at golvarealet er stort

og lysgårdene er av betydning ikke bare for lysinnfall utenfra, men også for å orientere seg i bygget. Nytt for de ansatte vil være at veggen mellom kontorer og fellesarealer er av glass. Men det er heller tilfeldig at dette faller sammen med søkelyset på offentlighet og ønsket om større åpenhet i forvaltningen.

Regjeringen ønsker at R5 skal være et symbol og et bidrag til de mål vi har satt oss for utformingen av offentlige bygg av nasjonal betydning.

Et ledd i Regjeringens satsing er å inspirere til utvikling av nye produkter hvor god design og kvalitet er hovedmålet. Vi tok derfor for et par år siden initiativ til en designkonkurranse, der formålet primært var å utvikle forslag til nye produkter som skal brukes i R5. Et av formålene var å inspirere designere til å tenke nytt innenfor realistiske økonomiske rammer.

Designkonkurransen omfattet servise for kantine, avfallskurver med et system for kildesortering, belysningsmaster ute, skilting samt utstyr for våtrom og toalett.

Noen av resultatene kan beskues nå, som f.eks. de krusene vi får servert kaffe i. Til kunstnerisk utsmykking er det satt av 8,5 millioner kroner, av disse brukes 5,5 mill. inne og resten ute. Dermed er målsettingen om at 1 % av byggesummen til statlige bygg skal brukes til kunstnerisk utsmykking godt og vel oppfylt.

Når R5 står ferdig vil Regjeringskvartalet framstå som et komplett kvartal med høyblokka som et naturlig sentrum.

Jeg synes vi har fått et fint bygg med mange kvaliteter.

Fra utsida ser vi et bygg som glir godt inn sammen med omgivelsene, med den verneverdige Togagården integrert i selve bygget, med landets tre største aviser som naboer i sør, Tinghuset som nabo i vest og med inngangspartiet mot Akersgata og resten av regjeringskvartalet. Det er lagt vekt på publikumsrettede funksjoner i 1. etasje og området vil forhåpentlig bli en levende del av Oslo sentrum.

Det viktigste er likevel at bygget er funksjonelt og blir en god arbeidsplass for de som skal ha sitt daglige virke her. Jeg håper og tror de vil finne seg godt til rette, og at de fysiske omgivelsene vil inspirere dem til å gjøre en god jobb.


Lagt inn 2 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen