Historisk arkiv

Adopsjonsfeltet styrkes - adopsjonskøene skal bort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


4. oktober 1995

Adopsjonsfeltet styrkes - adopsjonskøene skal bort

Barns interesser skal være sikret ved adopsjon, sier barne- og familieminister Grete Berget. Vi vil gjennomføre en rekke tiltak for å styrke adopsjonsfeltet:

  • økte permisjonsrettigheter for adopsjonsforeldre
  • adopsjonskøene skal bort
  • lovregulering av adopsjonsformidling
  • ratifisering av Haag-konvensjonen om samarbeid ved internasjonale adopsjoner

Regjeringen foreslår en utvidelse av permisjonstiden ved adopsjon med 3 uker (ved 80 prosent lønn) og ved flerbarnsadopsjon med 4 uker. Utvidelsen finansieres blant annet ved en reduksjon av kontantstøtten ved adopsjon fra 30 000 til 20 000 kroner.

-Kunnskapen om adopsjon må økes, sier statsråd Grete Berget, som vil ta initiativ til mer forskning og mer informasjon på dette området.

Adopsjonsformidlingen vil bli foreslått lovregulert, og departementet arbeider for ratifisering av Haagkonvensjonen om vern barn og samarbeid ved internasjonale adopsjoner.

- I dag venter mange adopsjonssøkere lenger enn 6 måneder på å få svar fra Statens adopsjonskontor. Det er for lenge, mener Grete Berget. Saksbehandlingstiden for søknader om forhåndssamtykke til adopsjon i utlandet har de siste årene blitt stadig lengre. Dette henger blant annet sammen med at antallet søkere har økt samtidig som Statens adopsjonskontor har fått flere informasjonsoppgaver. Barne- og familiedepartementet har ikke vært fornøyd med den negative utviklingen i saksbehandlingstiden.

- Informasjon til søkere, sosialkontor og foreninger må bedres. I tillegg skjer det nå en effektivisering av kontorets rutiner for ytterligere å bidra til nedgangen i saksbehandlingstiden. Målet er at behandlingstiden på søknader om tillatelse til å adoptere i utlandet skal ned i 3 måneder innen 1. februar 1996, sier barne- og familieminister Grete Berget.

Statens adopsjonskontor foreslås styrket, og departementet vil foreta en helhetlig gjennomgang av retningslinjer og saksbehandlingsrutiner for behandling av søknader om utenlands- og innenlandsadopsjoner.


Lagt inn 6 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen