Historisk arkiv

Forslag til endringer i barneloven: Felles foreldreansvar for samboende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


25. oktober 1995

Forslag til endringer i barneloven:

Felles foreldreansvar for samboende

-Samboende bør likestilles med ektepar slik at morens samboer regnes som barnets far. Slik barneloven virker i dag, blir mange samboende menn stående uten felles foreldreansvar fordi de ikke vet at dette må avtales i hvert enkelt tilfelle. Jeg ønsker å endre loven slik at den juridiske tilknytningen mellom barnet og faren styrkes, sier barne- og familieminister Grete Berget.

Stadig flere barn vokser opp med foreldre som er samboende, og ikke gift. I 1993 var denne andelen 44 prosent. 80 prosent av de ugifte mødrene bor sammen med faren til barna. Barne- og familiedepartementet mener disse foreldrene bør ha felles foreldreansvar av hensyn til barnet.

"Pater est" for samboende

Departementet foreslår derfor å endre barneloven slik at foreldrene kan underskrive en erklæring om at de er samboere, og at kvinnens samboer dermed blir å anse som barnets far på samme måte som menn i ekteskap regnes som barnets far etter "pater est-regelen". Forslaget vil gi samboende foreldre felles foreldreansvar, og likestille barn født i samboerskap med barn født i ekteskap.
Den nåværende barneloven ble utformet med tanke på at hovedskillet gikk mellom gifte mødre og mødre som levde alene. I dag fødes fire av ti barn utenfor ekteskap. De fleste av disse barna bor imidlertid sammen med begge foreldrene.

Foreldreansvar på linje med gifte

-Denne utviklingen tilsier en lovendring slik at samboende par som får barn får felles foreldreansvar på linje med gifte, mener Grete Berget.
I forslaget til endring av barneloven ønsker hun å fjerne morens fortrinnsrett til å bestemme om faren skal få lov til å ta del i det formelle foreldreansvaret.
Departementet ønsker ikke å gi felles foreldreansvar uten videre for foreldre som verken er gift eller samboende.
-Denne gruppen er så sammensatt at vi mener felles foreldreansvar må avtales i det enkelte tilfelle dersom partene ønsker det, sier Grete Berget.

Ikke "pater est" for separerte

Departementet foreslår samtidig at pater est-regelen ikke skal gjelde for ektepar etter at separasjon er tatt ut. Det innebærer at ektemannen ikke automatisk får farskap til barn som er født i separasjonstiden.

Lagt inn 26 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen