Historisk arkiv

Fortsatt sterk økning i gjeldsordningssaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


15. august 1995

Fortsatt sterk økning i gjeldsordningssaker

Antall saker etter gjeldsordningsloven øker fortsatt. Loven trådte i kraft i 1993, og fra 1993 til 1994 var det nærmest en dobling i antall saker som ble åpnet i namsretten. Prognosene for 1995 tilsier en økning fra 1994 på rundt 20 prosent.

Saker som er ferdig behandlet av namsretten tilsier økning på 35 prosent for frivillige og 13 prosent for tvungne gjeldsordninger.

Gjeldsordningsloven gjør at en person med alvorlige betalingsproblemer kan henvende seg til den lokale namsmannen, som regel lensmannen, for å søke om gjeldsordning med sine kreditorer.

- Vi hadde forventet en nedgang nå, sier Statsråd Grete Berget i Barne- og familiedepartementet. De fleste gjeldsofrene har sitt grunnlag i siste halvdel av 80-tallet, så det er åpenbart at mange i det lengste har forsøkt å løse sine gjeldsproblemer selv. En annen mulighet er at de først nå har fått god nok kjennskap til gjeldsordningen. Fra 1993-94 har det vært en oppgang i økonomien, og det oppstår ikke like mange gjeldsproblemer nå, sier han.

Det er nylig kommet for dagen at gjeldsordningsloven praktiseres forskjellig av namsrettene i Bergen og Oslo.

- Det er helt klart at namsretten er strengere mot gjeldsrammede i Bergen enn i Oslo, både når det gjelder lengden på perioden for gjeldsordningen og for mulighetene for å få stadfestet en tvungen ordning. Det er mye som tyder på at Namsretten i Bergen er strengere enn i Oslo, og dette er en svært uheldig situasjon, sier Grete Berget.

Ta gjerne kontakt for mer informasjon.


Lagt inn 25 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen