Historisk arkiv

Grete Berget i Beijing: - Abort må avkrimininaliseres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


6. september 1995

Grete Berget i Beijing: -
Abort må avkrimininaliseres

Vi håper FN's fjerde kvinnekonferanse åpner for en grundig drøfting av Norges forslag om å avkriminalisere abort, sa barne- og familieminister Grete Berget da hun holdt Norges hovedinnlegg i plenumsdebatten i Beijing i dag.

De enorme lidelsene kvinner påføres som følge av komplikasjoner ved illegale aborter kan sammenliknes med en stille krig som pågår år etter år, sa statsråd Grete Berget i sitt innlegg.

Illegal abort må betraktes som en desperat handling i en vanskelig situasjon. Kvinnene som tyr til denne løsningen må møtes med omsorg og forståelse - ikke straff, sa likestillingsministeren. Dermed følger Norge opp forslaget fra Kairo-konferansen om avkriminalisering av abort. Det vakte sterke reaksjoner da statsminister Gro Harlem Brundtland tok opp dette spørsmålet under FNs befolkningskonferanse i fjor.

Likestillingsministeren berørte også problemet med kjønnsbestemt abort og drap på jentebarn.

Disse drapene vitner om at jenter i store deler av verden har mindre verdi enn gutter, sa hun. Hun understreket at Norge var svært fornøyd med at jentebarnets situasjon nå blir tatt opp som et eget kapittel i handlingsplanen for likestilling som skal vedtas i Beijing.

Mange steder i verden får jenter dårligere mat og mindre skolegang enn gutter. I tillegg blir mange jenter ofre for lemlesting av kjønnsorganene og seksuell utbytting, sa Berget. Hun slo fast at menneskerettighetene må være universelle og må gjelde uavkortet - også for jenter og kvinner.

Statsråden tok også opp likestillingspolitiske spørsmål som er særlig aktuelle i de industrialiserte landene. Her framhevet hun særlig fokuseringen på mannsrollen.
Barn over hele verden ser for lite til sine fedre. Nå er det på tide at fedrene kommer hjem. Fedrenes fravær fra familien er uheldig både for fedrene selv, barna og mødrene, påpekte barne- og familieministeren. Hun varslet at Norge vil arbeide aktivt for å få mannsrollen på dagsorden i likestillingsarbeidet

Vi oppnår ikke likestilling dersom ikke også mennene kommer på banen, understreket statråden

Innlegget berørte også den høye kvinneandelen i norsk politikk.

Den høye kvinneandelen har endret den politiske dagsorden. I dag har familiepolitiske spørsmål fått en sentral plass, sa Grete Berget. Hun framhevet tiltak som skal gjøre det lettere å kombinere familie og arbeid både for kvinner og menn, som for eksempel lenger foreldrepermisjon og tidskontoordningen.


Lagt inn 11september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen