Historisk arkiv

Naturvernårets barnehageuke: - Mer friluftsliv i barnehagene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


28. august 1995

Naturvernårets barnehageuke:

- Mer friluftsliv i barnehagene

- Alt for mange skolegårder og lekeplasser er gjort om til firkanter med asfalt og lekeapparater. Ofte ser det ut som om vi glemmer at naturen er barnas beste lekearena, sa barne- og familieminister Grete Berget da hun åpnet naturvernårets barnehageuke i Steinbråten barnehage i Oslo i dag.

- De som vokser opp i dag har fått mindre muligheter til å klatre i trær eller gå på oppdagelsesferd i skumle kratt. Villnisset og "hundremeterskogene" er borte, og dagliglivet i barnehagene er kanskje blitt preget av mye inneaktiviteter, sa statsråd Grete Berget da hun startet barnehagenes egen markering av naturvernåret i dag. Berget understreket at forholdet til natur og miljø blir et viktig punkt i den nye rammeplanen for barnehagen som gjelder fra neste år.

Europarådet har utpekt 1995 til det europeiske naturvernåret. Naturvernåret har fått slagordet "La naturen gå i arv".
- Dette slagordet er myntet på dem som kommer etter oss, det vil si dagens barn og unge. Derfor er barnehagene viktige både som samarbeidspartnere og som målgruppe for markeringer i Naturvernåret, påpekte statsråden. Hun så fram til mange spennende aktiviterer i barnehagene i løpet av kommende uke.
- Mitt håp og min plan er også at vi får en barnehageuke hvert år - på samme måte som grunnskoleuka - med nye og spennende tema som kan inspirere og samle oss i barnehagene, tilføyde Grete Berget.

- Skal man bli glad i naturen og lære å verne om den, må man begynne å bruke den. Når barnehagene nå i stigende grad lar natur- og miljøspørsmål være rammen for sin virksomhet, har de myndighetenes fulle støtte, understreket statsråden. Hun pekte på at flere menn i barnehagene kan åpne for et mer variert ute- og friluftsliv. Menn kan tilføre noe nytt i barnehagen. De er kanskje flinkere til å ta initiativ til fjellklatring, hyttebygging og overnattingsturer ute, sa hun.

For mer informasjon, kontakt informasjonskonsulent Helene Aarseth - tlf. 22 34 24 17.


Lagt inn 29 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen