Historisk arkiv

Personlig økonomi på timeplanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


23. august 1995

Personlig økonomi på timeplanen

De unge skal lære å bruke pengene sine fornuftig, og ikke gå i de samme fellene som mange av deres foreldre. Dette er blant målene for det nye forbrukerfaget i skolen. For at skoleverket skal være best mulig forberedt på dette nye faget, gjennomfører fylkesskolesjefen et brobyggingsmøte i Rogaland.

Barne- og familieminister Grete Berget tok initiativ til dette nye faget våren 1993, og i løpet av skoleåret 1995/96 skal samtlige økonomilærere i de videregående skolen i landet blitt kurset i faget "økonomi og informasjonsbehandling".

I faget inngår forbrukerøkonomi, verdien av å planlegge sin egen økonomi og unngå betalingsproblemer, kunnskap om forbrukerretter, muligheter for å gjøre selvstendige valg og markedsdeltakelse.

I tillegg til Barne- og familiedepartementet deltar representanter for fylkesskolesjefen, fylkesmannen, namsmannen, bankvesenet og fylkets videregående skoler i dagsmøtet med økonomilærerne.

- Statsråd Grete Berget tok initiativ til utdanningsprosjektet fordi det i de siste årene er blitt en langt større tilgang på lån og kreditter. Dette medfører en helt ny virkelighet som de unge må forberedes på, sier rådgiver Ole Erik Yrvin i Barne- og familiedepartementet. Erfaringene vi har med gjeldsproblemene gjør at vi må styrke ansvaret de unge har, og de må tilegne seg den nødvendige innsikten og ferdighetene som kreves i det moderne samfunnet. Dette er et viktig mål for de nye læreplanene både i grunnskolen og i den videregående skolen, sier han.

Både undervisningsminister Gudmund Hernes og barne- og familieminister Grete Berget er fornøyde med erfaringene med det nye faget. Eksamensresultatene fra i vår viser at over 44 prosent av elevene fikk karakteren 4 eller bedre. Mer enn 2000 elever var oppe til eksamen i det nye faget, og bare 5,6 prosent fikk strykkarakter.


Lagt inn 24 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen