Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - 57 millioner i tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


4. oktober 1995

STATSBUDSJETTET 1996

57 millioner i tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner:

Ny modell for fordeling og kontroll - skjerpet regelverk

Barne- og familiedepartementet foreslår ny modell for fordeling og kontroll av statlige tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner. Ansvar for tildeling og kontroll foreslås overført til et ordinært forvaltningsorgan.

BFD foreslår også endringer i regelverket for tildeling av tilskudd. Endringene er en oppfølging av rapporten fra den regjeringsoppnevnte granskingskommisjonen.

- Siktemålet er å få en tilskuddsordning som er lettere å kontrollere, klargjøre myndighet og ansvarsforhold og samtidig ivareta en viss brukermedvirkning, understreker statsråd Grete Berget.

Styrker forvalterrollen

Forslaget innebærer at BFD fortsatt skal ha ansvar for de økonomiske rammene for tilskuddsordningen og for å utforme regler og retningslinjer for tildeling. BFD skal også fortsatt være klageinstans.

Myndigheten til å fatte vedtak om fordelingen av tilskuddene foreslås overført fra Fordlingsutvalget til et ordinært forvaltningsorgan utenfor departementet. Forvaltnings-organet får også ansvaret for kontroll med at de opplysninger som organisasjonene oppgir som grunnlag for å fastsette tilskuddene er korrekte.

Fordelingsutvalget, som hittil har foretatt fordeling og kontroll av tilskuddene, omdannes til et rådgivende organ.

Etter Stortingets behandling av statsbudsjett for 1996 og den rapport Riksrevisjonen har varslet, vil BFD nedsette et bredt sammensatt utvalg som skal vurdere behovet for mer grunnleggende endringer i ordningen.

Skjerpet regelverk

BFD foreslår flere endringer i regelverket for forvaltning, tildeling og kontroll av tilskuddene. De viktigste endringene er:
  • Opptelling av medlemskap skal følge kalenderåret. Kun medlemmer som har betalt medlemskontingent - eller har deltatt på minst 10 registrerte aktiviteter - i perioden 1.1. - 31.12 året før kan tas med i beregningen.
  • Organisasjoner som ikke har noen medlemskontingent i det hele tatt eller ikke har det for særskilte virksomhetsgrener, kan etter årlig søknad få godkjent som medlemmer de personer som har deltatt på minst 10 aktiviteter foregående kalenderår. Organisasjonene må velge mellom betalt medlemskap eller registrert deltagelse på minst 10 aktiviteter som grunnlag.
  • Medlemskap skal være tilknyttet lokallag. Kun lokallag som har eget styre, egne vedtekter og dokumentert aktivitet siste kalenderår teller med i beregningen av tilskudd.
  • Organisasjonene må kjenne navn, adresse og fødselsår for medlemmene. Kun medlemmer som er dokumentert under 25 år kan medregnes. Organisasjoner som baserer seg på registrert aktivitet må kunne dokumentere dato og tema for aktivitetene.
  • Søknadsfristen endres til 1. mars, slik at korrekt medlemstall pr. 31.12 kan dokumenteres i samsvar med de nye kravene.
  • Skjerpet krav til attest fra revisor m.h.t. antall medelemmer, aldersfordeling og medlemstype. Forvaltningsorganet og Riksrevisjonen skal ha innsyn i medlemslister for å kunne øve kontroll med opplysningene i søknaden. For å kunne få tilskudd må organisasjonene oppbevare lister over medlemmenes navn, adresse og fødselsår i fem år etter tildeing av tilskudd.
  • Innføring av rentebelastning på urettmessig utbetalt tilskudd og mulighet for utestengning av tilskuddsordningen ved uriktige opplysninger.

Lagt inn 4 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen