Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - En politikk for et bærekraftig forbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


4. oktober 1995

STATSBUDSJETTET 1996

En politikk for et bærekraftig forbruk

-Den enkelte forbruker skal lettere kunne velge varer og tjenester som i minst mulig grad belaster miljøet. Dette er vår utfordring i forbrukerpolitikken. Folk flest har en positiv vilje til å bidra i sin egen hverdag for å minske miljøproblemer, sier statsråd Grete Berget.

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) vurderer muligheten av å utvikle et eget rådgivningsverktøy for et "grønt forbruk". Med utgangspunkt i en oversikt over produkter innenfor ulike forbruksområder, og et sett forutsetninger om hva som representerer "miljøvennlige" valg, er tanken å kunne gi en systematisk beskrivelse av et bærekraftig forbruksmønster.

Koblet til SIFOs eksisterende "standardbudsjett for husholdsutgifter", vil det også være mulig å angi de eventuelle merkostnader for det enkelte hushold ved å velge en miljøvennlig forbruksprofil. Barne- og familiedepartementet (BFD) finansierer et forprosjekt på dette feltet i år.

BFDs budsjett er blant annet rettet inn mot å sikre forbrukerne god informasjon om sammenhengen mellom forbruksvalg og miljøkonsekvenser.

Den nordiske frivillige miljømerkingen av forbruksvarer, svanemerket, har nå virket i fem år. Undersøkelser viser at 2 av 3 nordmenn kjenner til svanemerket. Ved utgangen av 1994 var det tildelt 177 lisenser, målsettingen for 1996 er 325 lisenser.

Forbrukerombudet prioriterer i tilsynet etter markedsføringsloven å påse at de næringsdrivende i reklame ikke benytter miljøpåstander som kan være uriktige eller villedende. Videre følger Forbrukerrådet opp en idè om i sterkere grad å få med miljøaspekter i forbrukerorganisasjonenes sammenlignende varetester.

BFD vil finansiere forskning for å finne metoder for å måle endringer i husholdningenes forbruksmønster. Dette for å finne svar på hvordan miljøkonsekvensene av forbruket kan reduseres.


Lagt inn 4 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen