Historisk arkiv

Vil gi farskap for samboende fedre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


18. juni 1995

Grete Berget varsler lovendring:
VIL GI FARSKAP FOR SAMBOENDE FEDRE

- Jeg vil foreslå å endre barneloven slik at menn som er samboende med moren regnes som barnets far, sa barne- og familieminister Grete Berget da hun innledet på Arbeiderpartiets kvinnepolitiske utvalg i Oslo i dag.

- Samboerforhold har et helt annet omfang i dag enn for tyve år siden, da den nåværende barneloven ble gitt. Vi vet at et stort antall samboende menn ikke har kunnskap om nødvendigheten av å avtale felles foreldreansvar. Dagens regler krever at ugifte foreldre gjør en slik avtale og selv melder dette inn til folkeregistret. Når så mange fedre ikke er oppmerksomme på dette, mister de rettigheter i forhold til sine barn. I utkastet til ny barnelov som snart skal ut på høring, foreslår vi at menn som er samboende med moren får farskap som følge av samboerskapet, på samme måte som menn i ekteskap regnes som barnets far etter den såkalte pater est-regelen, sa Grete Berget.

I utkastet til ny barnelov foreslår statsråd Berget et system hvor foreldrene kan underskrive en erklæring om at de er samboere, og at kvinnens samboer dermed blir å anse som barnets far.

Barne- og familieministeren mente utviklingen i samfunnet tilsier en lovendring slik at samboende par som får barn, automatisk får felles foreldreansvar.

- Da den nåværende barneloven ble utformet gikk hovedskillet mellom gifte mødre og mødre som levde alene. I dag bor 80 prosent av de ugifte mødrene sammen med barnets far ved fødselen. Stadig flere barn vokser opp med foreldre som bare er samboende - og ikke gift. Farskap og felles foreldreansvar for samboende foreldre vil likestille barn født i samboerskap med barn født i ekteskap.


Lagt inn 21 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen