Historisk arkiv

-Velferdssamfunnet krever nye virkemidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


10. juni 1996

Grete Berget på nordisk velferdskonferanse:

-Velferdssamfunnet krever nye virkemidler

- Morgendagens velferdssamfunn må bygge på likestilling mellom kvinner og menn både i familie- og arbeidsliv, og på barnas behov for tid sammen med foreldrene. Derfor er det først og fremst endringer i mannsrollen som kan bringe oss inn i morgendagen, understreket barne- og familieminister Grete Berget i sitt innlegg på Nordisk Ministerråds konferanse "Morgendagens velferdssamfunn" i Reykjavik tirsdag.

Grete Berget karakteriserte tesen om familien som et "statstomt rom" som et blindspor, både i den politiske debatten og det virkelige liv. - Det er utenkelig at den moderne familien skal klare seg uten offentlig tilrettelegging i form av permisjonsrettigheter, overføringsordninger og et godt utbygget tilbud av tjenester. For meg er det sentralt å gi småbarnsfamiliene mer tid i en presset tilværelse. Noen vil løse dette med kontantstøtte, slik at en av foreldrene kan velge å være hjemme. Småbarnsfamiliene trenger tjenester og permisjonsrettigheter. Slik kan vi gi småbarnsfamiliene mer tid uten å presse kvinnene til å vende hjem fra et aktivt yrkesliv, påpekte barne- og familieminsteren.

Grete Berget utfordret nordiske menn til å tenke nytt. - I stedet for kontantstøtte må mannen på banen med sitt omsorgspotensiale, slik at vi får en bedre fordelig av det ubetalte arbeidet. Det moderne kvinneliv består av jobb, barneomsorg og husarbeid, mens mennene ikke har omstilt seg raskt nok. Menn må ta denne utfordringen. Noe annet ville være et nederlag for mannen som kjønn og som deltager i et samfunn i endring, sa hun.

- I Norge har vi oppnådd at hele 70 prosent av de menn som har rett til fødselspenger benytter seg av permisjonsordningen. Før vi innførte fedrekvoten var dette tallet bare to - fire prosent. Et bevisst grep, som var omstridt ved innføringen, har gitt det resultatet alle ønsker: At menn tar sterkere del i barneomsorgen, poengterte Grete Berget.

Barne- og familieminsteren viste til at det alltid vekker debatt når det kommer forslag om at kvinner også må gi avkall på noe for å oppnå sterkere deltagelse av menn.

- I Norge avviser enkelte kvinner tanken om at økt samvær med barna etter skilsmisse skal kunne kompenseres med lavere bidrag. Det vekker også betydelig debatt når jeg foreslår at både mors og fars inntekt skal telle med ved fastsettelsen av bidrag. Spørsmålet er egentlig enkelt: Hvor langt skal vi gå i å tilpasse lovverket til et nytt familiemønster og endrede kjønnsroller, påpekte Grete Berget.


Priv. til red.

Nordisk Ministerråds konferanse "Morgendagens velferdssamfunn" finner sted i Reykjavik tirsdag 11. juni. På konferansen deltar en rekke nordiske statsråder, fageksperter og forskere.

Undertegnede kan kontaktes på Hotel Saga, Reykjavik (mandag em. og tirsdag):

Faks 00 354 562 3980 / 5084. Tlf.: 00 354 552 9900.

Manuskript til statsråd Grete Bergets hovedinnlegg kan fås ved henvendelse til: Informasjonssekretariatet, BFD - tlf. 22 24 24 07 / faks 22 24 24 18.

Med hilsen
Torstein Rudi


Lagt inn 11 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen