Historisk arkiv

Bedre sikkerhet ved leketøy

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


12. januar 1996

EØS-tilpasning til fordel for de minste:

Bedre sikkerhet ved leketøy

Også leketøy blir nå EØS-tilpasset ved at EFs rådsdirektiv innarbeides i norsk forskrift, med hjemmel i produktkontrolloven. Forbrukerne vil merke dette ved at alt leketøy som omfattes av forskriftene skal CE-merkes.
-Hensikten med forskriften er å forebygge at bruk av leketøy skal medføre helseskade for brukeren eller andre, når leken brukes til det formålet den er beregnet for. Det er produsenter, importører og andre som omsetter leketøy som skal sørge for at bestemmelsene er oppfylt, sier barne- og familieminister Grete Berget.

Det er ikke hvorvidt leken oppfyller produsentens påstander om underholdning, men bare sikkerheten ved bruk av leketøyet som blir regulert ved forskriften, som er innført for å oppfylle EUs rådsdirektiv om sikkerhetskrav til leketøy.
Forskriften stiller krav til sikkerheten ved leketøy, men det kan i mange tilfeller være vanskelig å sette grenser ved hva som er leketøy og hva som ikke er det.

Mange unntak fra forskriften
En rekke typer leketøy omfattes ikke av forskriftene, fordi de er regulert gjennom annet lovverk. Luftgevær og luftpistoler og kastepiler med metallspiss er for eksempel unntatt.
Skalamodeller, dukker i nasjonaldrakter, puslespill med mer enn 500 brikker, kjøretøy med forbrenningsmotor, dampmaskiner, videospill og bijouteri til barn er andre ting som ikke er definert som leketøy.
Barne- og familiedepartementet har for øvrig en gang for alle slått fast at julepynt ikke er leketøy. Voksne og barn kan hittil ha vært uenige om dette.

CE-merket - ikke sikkerhetsmerke
-CE-merket på leketøy er produsentens eller importørens melding til myndighetene om at det aktuelle leketøyet er i tråd med de gjeldende reglene. Det må ikke oppfattes som en garanti mot enhver skade ved bruk av leketøyet, sier Grete Berget.

Kruttlapper omfattes
Fyrverkeri er unntatt, men kruttlapper, som er ment spesielt brukt i leketøy, er omfattet av forskriften. Kruttlappene skal for øvrig ikke smelle høyere enn 135 dBA når de testes.
For testing av "impulsstøy" (smell) fra for eksempel kruttlapper følger det utførlige testmetoder med til forskriftene.

Alt leketøy skal nå være CE-merket. Dette er produsentens eller importørens melding til myndighetene om at det aktuelle leketøyet er i tråd med de gjeldende reglene og må ikke oppfattes som et sikkerhetsmerke. Produkt- og elektrisitetstilsynet og Statens forurensningstilsyn skal føre tilsyn med at forskriften følges.


Lagt inn 15 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen