Historisk arkiv

Bidragsregler for en ny virkelighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet

Dato : 05.09.96
Referanse: 96103

Statsråd Grete Berget sender på høring:

Bidragsregler for en ny virkelighet

- De nåværende regler for barnebidrag ble utformet for en annen virkelighet, med et annet samlivsmønster og andre kjønns- og foreldreroller enn i dag. De har sitt utgangspunkt i bare den bidragspliktiges inntekt, og i dagens virkelighet gir dette skjevheter. Utviklingen krever ny tenkning og nye regler, der bidragsmottakers inntekt, samvær og betalingsevne tas med i betraktningen.

Dette poengterte barne- og familieminister Grete Berget da hun i dag la fram høringsforslaget til nye bidragsregler etter barneloven. Grete Berget lanserer nå to alternative modeller for et moderne bidragsregelverk.

Den ene modellen - "Modell "1 - er en modernisering bygget på dagens ordning, der hovedprinsippet er at bidraget beregnes i prosent av den bidragspliktiges inntekt. Den andre modellen - "Modell 2" - tar utgangspunkt i kostnadene ved å ha barn. Her vil bidraget bli beregnet på grunnlag av inntekten til både den bidragspliktige og bidragsmottakeren. Dessuten vil bidragets størrrelse i sterkere grad bli påvirket av samværsgraden med barna.

Jeg har valgt å legge fram to alternative modeller, fordi bidragsspørsmål er svært kompliserte og vanskelige, påpeker Grete Berget:

  • De kan være forbundet med sterke følelser og motsetninger
  • Bidragsaker angår stadig flere barn og familier
  • Blant dagens bidragsmottakere finner vi mange av de barnefamiliene som har det vanskelig økonomisk i Norge i dag.

Bidragsreglene må også ses i sammenheng med skatteregler, folketrygden og reglene for forskottering og innkreving. Dette gjør ikke spørsmålene mindre kompliserte, understreker Grete Berget og advarer mot raske konklusjoner.

Det var betydelig interesse for høringen om første del av barneloven, som tok for seg morskap, farskap og samvær. I tillegg var hele høringsdokumentet tilgjengelig på Internett. Også høringsdokumentet om nye bidragsregler blir i sin helhet lagt ut på Internett.

- Jeg regner med at interessen er stor også for bidragsdelen av barneloven, sier statsråd Grete Berget. En lang rekke henvendelser på forhånd tyder på det.

Høringsfristen for bidragsdelen av barneloven er 6. desember.

Høringsnotatet om bidrag etter barneloven blir i sin helhet lagt ut på Internett: http://odin.dep.no/bfd/publ/bidrag/

Pressemelding, Barneloven 1/5 Lagt inn 05 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen