Historisk arkiv

Else Bugge Fougner leder Samboerutvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.96111
27 september 1996

Else Bugge Fougner leder Samboerutvalget

Høyesterettsadvokat Else Bugge Fougner ble i statsråd idag utnevnt som leder av Samboerutvalget. Utvalget skal drøfte regulering av offentlig- og privatrettslige forhold mellom samboere.

Bakgrunnen for å sette ned utvalget er at det på flere områder er ulike regler for hvordan samboere behandles i forhold til ektepar. Dette gjelder bl a i spørsmål om arv, pensjonsrettigheter og eneforsørgerytelser.

Mandat
Utvalget skal utrede de problemstillinger samboerskap reiser med hensyn til rettigheter, ytelser og forpliktelser. Samboere skal forstås som personer som lever i stabile ekteskapslignende forhold. Utvalget skal gi en prinsipiell vurdering av hvor langt vårt samfunn bør gå i å likestille samboere med ektepar, både med hensyn til de privatrettslige forhold samboere imellom og de offentligrettslige forhold mellom samboerparet og samfunnet. Utvalget skal, med utgangspunkt i en slik helhetlig vurdering, komme med konkrete forslag til tilpasninger i ordningene under hensyn også til den praktiske anvendbarheten. Utvalget skal i den forbindelse drøfte hvordan status som samboer bestemmes, herunder spørsmålet om frivillig eller tvungen registrering. Utvalget forventes ikke å foreslå konkrete lovendringer. Utvalget bør kartlegge samboeres rettsstilling i andre land. Økonomiske og administrative konsekvenser av utvalgets forslag skal utredes.

Utvalgets sammensetning

Leder:
Høyesterettsadvokat Else Bugge Fougner, Bærum

Medlemmer:
Forskningssjef Aksel Hatland, Oslo/Bergen
Forsker Turid Noack, Nesodden
Professor Turid Karlsen Seim, Oslo
Magister Andreas Hompland, Oslo

I tillegg skal Finansdepartementet, Sosial- og helsedepartementet, Justisdepartementet og Barne- og familiedepartementet være representert i utvalget.

Tidsramme
Utvalgets arbeid skal være avsluttet innen 1.juli 1998.

Lagt inn 30 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen