Historisk arkiv

Fylkesmenn med argusøyne på kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet

Referanse: 96092

12.07.1996

Barnevernet:

Fylkesmenn med argusøyne på kommunene

Fylkesmennene fører et aktivt og stadig tettere tilsyn med kommunene i deres forvaltning av barnevernloven. Tilsynsarbeidet omfatter løpende kontakt med kommunene gjennom rådgivning, veiledning og oppfølging.

Dersom kommunene likevel ikke makter å overholde fristene i barnevernloven, kan fylkesmannen vurdere å ilegge kommunene mulkt.

Barne- og familiedepartementet har tidligere bedt fylkesmennene følge nøyere med i kommuner som ikke holder fristene i barnevernloven. En rekke fylkesmenn har møter med slike kommuner i sitt fylke for å drøfte tiltak som kan føre til at kommunene kommer ajour med sine saker. Dersom dette ikke lykkes, vurderer fylkesmannen å ilegge mulkt for brudd på barnevernloven.

Barnevernet har i flere år hatt en positiv utvikling etter at de såkalte mappebarna forsvant. Denne trenden vil barne- og familieminister Grete Berget skal fortsette, og hun har bedt fylkesmennene gi regelmessige rapporter om tilstanden i barnevernet.

  • De siste kvartalsmeldingene fra fylkesmennene er ikke noe signal om at vi går mot en ny periode med mappebarn. At 12,3 prosent av undersøkelsessakene ikke blir gjennomgått innen fristen, er imidlertid ikke bra nok, understreker Grete Berget.
  • Forholdet kan skyldes feil prioritering av ressursene i endel kommuner. Men det kan også være naturlege årsaker bak dette, som sykdom blant ansatte eller ubesatte stillinger. I noen tilfeller kan forklaringen også være at barneverntjenesten, i samråd med foreldrene, velger å bruke mer tid på undersøkelsen for å finne fram til de beste tiltakene, påpeker statsråd Grete Berget.

I perioden januar - mars fikk barnevernet inn 5.430 nye meldinger. Det er en økning på nær 400 fra siste kvartal i fjor. I løpet de tre første månedene i år ble 93 prosent av meldingene til barnevernet gjennomgått innen en uke, slik loven fastsetter.

Antallet undersøkelsessaker der tidsfristen ikke overholdes blir stadig mindre. Dette skjer samtidig som mengden av denne typer saker øker. I løpet av første kvartal steg talet med nærmare 400 til 4.230. I 12,3 prosent av sakene ble ikke undersøkelsen gjennomført innenfor lovens frist på tre måneder (seks måneder i spesielle tilfeller).

- Dette resultatet må vi forbedre, fastslår barne- og familieminister Grete Berget.

17.253 barn fikk i løpet av årets første kvartal en eller annen form for hjelp av barnevernet mens de fortsatt bodde hjemme. Av disse var 678 plassert i fosterhje m og 403 i institusjon som kortvarige tiltak.

Nær 5.000 barn og unge er i tillegg under omsorg og plassert i forsterhjem (85%) og institusjon (15%). Antall barn under omsorg har vært stabilt de siste to årene.


Lagt inn 15 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen