Historisk arkiv

Hvor mye støyer oppvaskmaskinen, støvsugeren og food-processoren?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


7. juni 1996

Hvor mye støyer oppvaskmaskinen, støvsugeren og food-processoren?

Støy fra husholdningsmaskiner er daglig kost, men etter hvert bruker flere produsenter varenes lave støynivå som salgsargument for sine produkter. Nå har Barne- og familiedepartementet fastsatt forskrifter for hvordan man skal merke støynivået ved bruk av husholdningsmaskiner.

  • Formålet med forskriften er å redusere lydnivået fra husholdningsapparater. Ved å legge forholdene til rette for at forbrukerne skal kunne velge produkter med lavt støynivå utfordrer vi produsentene til å lage mer støyvennlige produkter, sier forbrukerminister Grete Berget. Forskriften er en gjennomføring av EUs direktiv om lydnivå ved bruk av husholdningsapparater.
  • Ved ensartet merking blir det mulig å sammenligne husholdningsmaskiner fra forskjellige produsenter. Dette er en fordel for forbrukerne og en mulighet til å få mindre støy i hjemmet, sier forbrukerministeren.

Frivillig forskrift

Forskriften er frivillig. Det innebærer at produsentene kan velge om de vil merke støynivået på husholdningsapparatene eller ikke. Men velger de å merke produktet, må dette gjøres forskriftsmessig.

Det er tidligere fastsatt regler for merking av energiforbruk ved bruk av husholdnings- apparater. Når lydnivået ved bruk av husholdningsapparater angis, skal det gjøres i tilknytning til opplysningene om energiforbruk.

Det er de som produserer, importerer eller omsetter apparatene som er ansvarlige for at opplysningene som angis er korrekte. Forskriften gjelder alle typer husholdnings- apparater, med unntak av utstyr eller maskiner som er beregnet for ervervsmessig bruk. Unntaket gjelder også apparater som regnes som en del av en bygning, eksempelvis ventilasjonsanlegg. Husholdningsventilatorer omfattes imidlertid av forskriften.

Enkelte ville sikkert ønske at "elektroakustiske apparater", det vil si radioer, stereoanlegg og lignende burde omfattes av forskriften. Det gjør de ikke, for på dette området har brukeren helt og holdent kontroll over støynivået.


Priv. til red.

Informasjonssekretariatet i Barne- og familiedepartementet kan gi mer informasjon på telefon 22 24 24 07.


Lagt inn 7 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen