Historisk arkiv

Ingen flere mappebarn på grunn av statsbudsjettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 96121
10.10.1996

Grete Berget:

Ingen flere mappebarn på grunn av statsbudsjettet

-Enkelte har hevdet at regjeringens forslag til statsbudsjett vil skape nye grupper av mappebarn. Det er skapt inntrykk av at de foreslåtte reduksjonene på totalt 15 millioner kroner i statsbudsjettet for tiltak i barne- og ungdomsvernet vil føre til at antallet "mappebarn" igjen vil øke. Dette er ikke tilfellet, sier barne- og familieminister Grete Berget

I perioden 1991-93 bidro staten til en vesentlig styrking av barneverntjenesten. Fra 1995 ble det lagt inn 460 millioner kroner i rammeoverføringer til kommunene og fylkeskommunene. I 1994, -95 og -96 har departementet hatt et mindre beløp til disposisjon for å lette overgangen til systemet med rammeoverføringer. Dette for å hjelpe kommuner som i en overgangsfase hadde problemer.

Da den nye barnevernloven ble satt i verk fra 1993 ble kommunenes og fylkeskommunenes ansvar for barnevernet gjort klar. Samtidig har barnevernloven klare frister for saksbehandling og for å sette i verk tiltak.

-De foreslåtte reduksjonene vil ikke få virkninger i forhold til kommunenes arbeid med undersøkelser i barnevern. Etter at den nye barnevernloven kom, har kommunene tatt sitt ansvar for barnevernet, og i Barne- og familiedepartementet forutsetter vi at de vil fortsette å ta dette ansvaret, sier Berget.

Fylkeskommunens ansvar for ungdom med store atferdsproblemer er også klargjort med den nye barnevernloven.

-Fylkeskommunene er tilført nye ressurser som har satt dem i stand til å gi et bedre tilbud til denne gruppen. Vi arbeider med nærmere retningslinjer for arbeidet med denne gruppen ungdom, og vil neste år bidra med oppbygging av kompetanse slik at fylkeskommunene skal kune gi et faglig godt tilbud til denne gruppen, der også rettssikkerheten er ivaretatt, sier Berget.

Lagt inn 10 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen