Historisk arkiv

Konvensjon om vern av barn og samarbeid ved internasjonale adopsjoner til Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


31. mai 1996

Konvensjon om vern av barn og samarbeid ved internasjonale adopsjoner til Stortinget

Regjeringen vedtok i dag å be om Stortingets tilslutning til norsk ratifikasjon av konvensjonen av 29. mai 1993 om vern av barn og samarbeid ved internasjonale adopsjoner.

Regjeringen har tidligere i vår vedtatt å undertegne konvensjonen, med forbehold om Stortingets tilslutning. Norge undertegnet konvensjonen 20. mai. Dermed har 25 land undertegnet og 10 land ratifisert avtalen.

-Konvensjonen sikrer internasjonale kjøreregler ved adopsjonsformidling av utenlandske barn. Målet er å forhindre bortføring av og handel med barn, understreker barne- og familieminister Grete Berget. Hun påpeker at Norge er en viktig mottagernasjon av adoptivbarn fra mer enn 20 land. Tre norske organisasjoner arbeider med adopsjon til

Norge, under oppsyn av myndigheter.

Haagkonvensjonen av 29. mai 1993 bygger på prinsippene i FNs barnekonvensjon og skal sikre barnets grunnleggende rettigheter ved internasjonal adopsjon. - Adopsjoner skal bare finne sted dersom de er til barnets beste. Gjennom konvensjonen har vi et verktøy for internasjonalt samarbeid med sikte på å hindre misbruk og utbytting, og for å sikre at landene bare godkjenner adopsjoner som er gjort i samsvar med konvensjonen, sier Grete Berget.


Lagt inn 31 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen