Historisk arkiv

Nå begynner oppryddingen for å gi barn sikre og utfordrende lekeplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet

Referanse: 96093

22.07.1996

Nå begynner oppryddingen for å gi barn sikre og utfordrende lekeplasser

Av Barne- og familieminister Grete Berget

Barna i Norge skal få tryggere lekeplasser. De nye forskriftene om sikkerhet ved lekeplassutstyr stiller Norge i første rekke blant land som har regler på dette området.

For nye lekeapparater gjelder reglene fra 19. juli, for utstyr som allerede er montert er det en overgangsperiode på tre år. Innen denne tiden må utstyr som ikke tilfredsstiller forskriftene fjernes eller byttes ut.

Dette betyr at oppryddingen rundt på tusener av lekeplasser nå bør begynne, og både kommuner, foreninger, ansatte i barnehager, foreldre og andre bør engasjere seg.

Forskriftene stiller ikke krav til hva slags utstyr eller hvor mange lekeapparater det skal være på en lekeplass. Det stilles heller ikke krav til utstyrets utforming eller pedagogiske innhold. Kravet er at det lekeplassutstyret som tilbys barna skal ha det sikkerhetsnivået som forskriftene bestemmer.

Forskriftene retter seg i første rekke mot dem som produserer og omsetter lekeplassutstyr, men rundt om i landet er det allerede montert utstyr som ikke tilfredsstiller de nye kravene. Eierne av disse lekeplassene har riktignok tre år på seg til å sette utstyret i forskriftsmessig stand eller fjerne det, og eventuelt sette opp nytt. Det er tross alt bedre å ikke ha lekeplassutstyr enn å ha farlig utstyr.

Allerede nå bør foreldre og eiere av lekeplassutstyr ta en kritisk gjennongang av det som finnes på lekeplassene og lage en plan for fjerning og utskifting av det som ikke oppfyller forskriftene. Vi må så langt det går an unngå at lekeplassutstyr skaper situasjoner som medfører helseskade, at barn blir hengende fast, faller ned og skader seg eller får gjenstander over seg.

Blant de viktige tingene å se etter på lekeplassen er:

  • er det et underlag som virker støtabsorberende der fallhøyden er på mer enn 60 cm?
  • er det åpninger i apparatene på mellom 9 og 23 cm slik at barn kan bli sittende fast med hodet og dermed risikere kvelning?
  • er det sikkerhetssoner rundt lekeapparatene slik at barn ikke blir truffet hvis noen faller ned?
  • er det avrundede kanter og hjørner på apparatene?
  • er deler av metall dekket av materiale som isolerer mot kulde slik at frostskader unngås?
  • er det rekkverk, håndlist eller lignende på trapper og ramper?
  • er det brukt kreosotimpregnerte materialer i sandkasser eller annet utstyr på lekeplassen?

Når farlig utstyr blir satt i forskriftsmessig stand eller fjernes fra lekeplassene gjøres ikke det for at utfordringene i barnas lek skal forsvinne. Tvert i mot vil både foreldre og barn kunne være rimelig sikre på at når barna tøyer grensene litt for langt behøver ikke resultatet å bli skader og legebehandling. For, svært mange barn blir skadet ved bruk av lekeplassutstyr. I 1995 registrerte Statens institutt for folkehelse 6440 skader der lekeplassutstyr var innblandet. Dette er bare den andelen av skadene som var så alvorlige at barna måtte til legebehandling.

Barns helse og sikkerhet skal selvsagt ikke bare måles i penger. men i følge Tidsskrift for Den norske Lægeforening kostet barnehage- og lekeplassulykker i 1994 over 22 millioner kroner bare i medisinske kostnader. Dette bør vi også tenke på når det hevdes at de nye forskriftene vil påføre private og offentlige eiere av lekeplasser utgifter.

Helse-, miljø- og sikerhetsarbeid koster penger på kort sikt, men jeg er sikker på at vi vil se at det er lønnsomt over tid. Det viktigste er å unngå at tusenvis av barn påføres smerte og ubehag gjennom lek på lekeplassene våre, der det kan gjøres et arbeid for å hindre ulykker.

Til slutt, når lekeplassene er blitt så trygge som vi kan gjøre dem, er det viktig å vedlikeholde dem slik at de fortsatt vil være like sikre.

[Illustrasjon Herb]

linkdoc004005-990217#docForskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr


Lagt inn 22 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen