Historisk arkiv

Norsk foreldreveiledning - en modell for Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 96127
21.10.96

Grete Berget lanserer nytt kunnskapsmateriell:

Norsk foreldreveiledning - en modell for Europa

- Temahefter, bøker og videoprogram for både foreldre og fagpersoner vil ytterligere øke kvaliteten i foreldreveiledningen. Det nye materiellet bygger på nasjonal og internasjonal kunnskap og er utviklet av anerkjente fagfolk. Det norske foreldreveiledningsprosjektet har allerede vakt oppsikt i flere europeiske land. De nye hjelpemidlene styrker vår foreldreveiledning som en modell andre land har begynt å ta etter. Utprøving av metodene har gitt meget gode resultater, påpekte barne- og familieminister Grete Berget på et presseseminar mandag.

Grete Berget understreker at ansvaret for barn og barneoppdragelse først og fremst ligger på foreldrene, som på sin side klart etterspør kunnskap og råd.

  • Det offentliges ansvar er å legge forholdene best mulig til rette for foreldrene. Veiledningstjenesten skal være en ressurs, og stimulere til refleksjon og bevisstgjøring blant foreldre som selv søker denne støtten. Fokus skal være på foreldrenes egne ressurser og behov, og med foreldrenes aktive medvirkning.
  • Enkelte konservative aktører viser sin historieløshet når de anklager staten for å trenge seg inn på foreldrenes område og ta styring over barneoppdragelsen. Det vitner om manglende innsikt i dagens utfordringer og foreldrenes klare ønsker om en slik veiledningstjeneste. De kan heller ikke ha registrert at den norske modellen på dette området har vakt positiv oppsikt i Europa, og at flere land nå planlegger tjenester etter denne modellen, fastslår Grete Berget.

Undersøkelser viser at 70 prosent av mødrene og 30 prosent av fedrene aktivt ønsker foreldreveiledning. En like stor andel av fedrene sier at de er usikre, men avviser ikke tanken. -Fedrene er fortsatt for lite sammen med barna, men pappaene deltar nå i økende grad i omsorgen. Fedregruppene i gir nybakte og kommende fedre mulighet til å utveksle erfaringer og tanker om hva det vil si å være far - på egne premisser. Det har ført til sterkere fokus på barnas behov for deltagelse fra fedrene, sier Grete Berget.

- Selv om de fleste barn i Norge har det bra, vet vi at 20 prosent av barn og unge i Skandinavia har psykososiale vanskeligheter og trenger hjelp. Det stiller krav til både foreldre og samfunn, understreker barne- og familieminster Grete Berget. Hun viser til at foreldreveiledningsprosjektet må ses i sammenheng med andre satsingsområder i regjeringens barne- og familiepolitikk.

Lagt inn 21 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen