Historisk arkiv

Større valgfrihet i barnehagene.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


14. mai 1996

Barneministeren utfordrer:

Større valgfrihet i barnehagene.

- Kommunene har ansvar for at vi ikke får et barnehagemarked som styres av foreldrenes økonomi. Foreldrene må få større frihet til å velge sin "oppholds-modell" sa barne- og familieminister Grete Berget på en konferanse i Sarpsborg tirsdag. I sitt innlegg kom hun med flere utfordringer til landets kommuner.

Vi må klare målet om full barnehagedekning innen år 2000. Det betyr at alle familier som ønsker det skal ha tilbud om en barnehageplass de har nytte av, og til en pris de kan betale. Det er et viktig mål at ingen skal være utestengt fra barnehagen på grunn av økonomi, understreket Grete Berget på konferansen "Utfordringer på barnehagesektoren inn i et nytt århundre".

Statsråden presiserte at kommunene både har forvaltningsmessig og politisk ansvar for at utbygging og drift av barnehager skjer i samsvar med småbarnsfamilienes behov.

- Det krever god kunnskap om lokalbefolkningen. Ingen er nærmere til å vurdere dette behovet og den lokale utviklingen enn kommunene, påpekte Berget.

Småbarnsplasser

Statsråden utfordret kommunene særlig til å etablere flere barnehageplasser for de yngste barna. -Vi må finne tiltak som kan dempe kostnadsveksten som kommer når det etableres flere småbarnsplasser. Vi må se i øynene at småbarnsplassene også i fremtiden vil representere en større økonomisk belastning enn plasser for eldre barn, sa barne- og familieministeren, som også påpekte at familiebarnehager kan være et godt supplement til ordinære barnehager. Hun oppfordret kommunene til å stimulere og støtte familiebarnehagene med førskolelærerstillinger, kurstilbud og etterutdanning.

Grete Berget ville dessuten utfordre kommunene til å finne mer fleksible ordninger i barnehagetilbudet, slik at familiene får et tilbud som er bedre tilpasset den enkeltes situasjon og behov. -Barnehagenes åpnings- og oppholdstider bør diskuteres, poengterte statsråden.

Privat innsats viktig

  • Private eiere og privat initiativ har vært og er svært viktig i barnehageutybyggingen, og det har bidratt mye til en sterk økningen i barnehagedekningen de seneste årene. Samtidig er jeg bekymret over den økende andel private barnehager som drives uten kommunal medvirkning, sa Grete Berget. Hun påpekte at kommunene generelt må ta sterkere inn over seg at de har ansvar for det samlede barnehagetilbudet i kommunen.
  • Det betyr at de private barnehagene må integreres i kommunenes planer, og at samarbeidet mellom kommuner og private eiere må bli tettere. Det er en forutsetning for at alle aldersgrupper skal få et tilbud, og for at driften av barnehagene kommer i samsvar med familienes behov og ønsker, understreket Grete Berget.

Lagt inn 14 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen