Historisk arkiv

Åpningstale ved åpningen av Ungdom mot Volds nye lokaler i Trondheimsveien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Barne- og familieminister Grete Berget

Åpningstale ved åpningen av Ungdom mot Volds nye lokaler i Trondheimsveien

Oslo, 15. april 1996

Vold mot eldre, mot barn og kvinner er opprørende i sin umenneskelighet. Volden er i første rekke en tragedie for dem som rammes, men den utfordrer den allmenne tryggheten og tilliten til vår samfunnsorden. Vold som rammer stadig flere - direkte og indirekte - er uakseptabel. I arbeidet for et tryggere samfunn prioriterer Regjeringen kampen mot vold. Denne kampen kan imidlertid bare lykkes ved et nasjonalt løft hvor alle tar ansvar for å bidra.

Det finnes ingen enkle løsninger. Årsakene til frykt, aggresjon og vold er svært sammensatte og påvirkes av den enkeltes sosiale, økonomiske og kulturelle bakgrunn og forutsetninger. Innsatsen vår vil derfor bli satt inn på en rekke samfunnsområder ved tiltak i samarbeid mellom departementer, etater, profesjoner, organisasjoner og ikke minst og viktigst - samarbeid med barn og ungdom selv.

Mobbing, vold og antisosial atferd er et alvorlig problem i skolen, i nærmiljøet og i samfunnet generelt. Regjeringens forebyggingsprogram "Trygghet og nærhet i hverdagen", "Handlingsplanen mot vold i bildemediene", styrkingen av barnevernet, holdningskampanjen mot rasisme, tiltak mot vold og mobbing i skolen og økt satsing på ungdomstiltak i de større byene er eksempler på at engasjementet fra statlige myndigheter er stort. Selv om det allerede er gjort mye for å forebygge og forhindre vold og mobbing blant barn og ungdom, hører og leser vi om at vold og mobbing fortsatt skjer. Det er langt igjen til mål.

Barne- og familiedepartementet ønsker å støtte opp om barns og ungdoms egen innsats mot vold og mobbing. Å støtte opp om unges egen innsats er en spesielt viktig del av det voldsforebyggende arbeidet i kommunene.

Rasistisk motivert vold og polarisering mellom etniske grupperinger er også en del av voldsbildet, spesielt i de større byene. Derfor er det nødvendig å rette en spesiell innsats mot arbeidet med å motarbeide diskriminering og fremmedfiendtlighet. Å styrke arbeid mot rasistiske holdninger og atferd blant barn og unge vil bli en viktig del av arbeidet i årene framover.

Vi har i en rekke konkrete tilfeller sett at barn og unge - før andre - oppfatter situasjoner som kan utvikle seg uheldig. De er levende opptatt av at venner og familie skal ha det trygt og godt og engasjerer seg sterkt når noe dramatisk skjer. Når barn og unge bruker sin kunnskap og sitt engasjementet har de muligheter til å mobilisere nærmiljøet til felles tiltak for å forebygge vold og mobbing i sitt oppvekstmiljø.

Vi har også sett at dramatiske hendelser har ført til at enkeltmennesker bearbeider utrygghet og angst ved å gjøre noe konkret og positivt for å hindre nye hendelser. Barn og unge må få til å bruke sine følelser og sitt engasjement slik at det positive engasjementet blir realisert i tiltak barn og unge selv har ideer til. Vi har sett flere tilfeller der ungdom selv har gjort mye positivt for å hindre utvikling av vold og mobbing.

Barn og unge kan også på idealistisk grunnlag ønske å sette søkelys på problemer i forbindelse med vold og mobbing. Dersom de ønsker å engasjere seg selv og mobilisere andre i nærmiljøet, i klubben sin eller i forbindelse med arrangementer i lokalsamfunnet, bør de støttes til å realisere konkrete tiltak.

Organisasjonen Ungdom mot Vold har på kort tid, med stort engasjement og stor arbeidsinnsats vist, at de gjennom :

  • kjennskap til utsatte ungdomsmiljøer og enkeltpersoner,
  • tillitsskapende arbeid i ungdomsmiljøene
  • konkrete tilbud til de mest utsatte ungdomsgruppene
  • i samarbeid med offentlige myndigheter og frivillige krefter klarer å oppnå kontakt, skape tillit, bygge broer mellom miljøer og utløse positivt engasjement som gir positive resultater.

Mange ungdommer - som har vært på full fart utfor stupet gjennom voldsbruk, involvering i kriminell virksomhet og lojalitetstilknytninger til svært røffe miljøer av voksne kriminelle - har gjennom de aktiviteter og tiltak Ungdom mot Vold har satt i gang - kommet ut av negative og ødeleggende virksomhet. Ungdom mot vold har alene, og i samarbeid med andre positive krefter, gitt mange unge en ny mulighet til å få livet sitt inn i positive spor. Alternativet ville for mange ungdommer vært en ødelagt ungdomstid og svært dårlige framtidsutsikter. Ungdom mot Vold har samtidig klart å opprette et nettverk av samarbeidspartnere - på universitetet, i Oslo kommune, i Oslopolitiet, næringslivet i Oslo, i organisasjonslivet og i de politiske organer. Interessen for arbeidet til Ungdom mot Vold er stor. Dette gjenspeiler nettopp at det er behov for erfaringsutveksling mellom offentlige myndigheter og frivillige krefter. Jeg vil understreke at dialog og erfaringsutveksling mellom offentlige myndigheter og frivillige organisasjoner om vold og kriminalitet er svært viktig om vi skal lykkes i arbeidet.

Ungdom mot Vold deltar aktivt i den offentlige debatten om vold og annen kriminalitet, med et friskt språk og med friske meninger. Dette er en form som ungdom forstår og lar seg engasjere av. En levende samfunnsdebatt basert på kunnskap om og nærhet til problemene vil bidra til å vekke positivt engasjement i befolkningen. Dersom vår evne til å reagere mot overgrep og vold blir svekket, får vi et kaldere samfunn. Vi må aldri slutte å bry oss - bry oss om hverandre og det samfunnet vi skal leve i, enten vi er barn, ungdom, midt i livet eller eldre.

Takk til Ungdom mot Vold for det imponerende arbeidet dere gjør for barn og ungdom i Oslo. Lykke til med arbeidet framover.

Med håp om og tro på et tryggere og varmere Oslo-samfunn erklærer jeg med dette lokalene for åpnet.


Lagt inn 15 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen