Historisk arkiv

Forsvaret til innkjøp av splintbeskyttende vester og nye røyk- og øvingsgranater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 087/95
Dato: 01.11.95

Forsvaret til innkjøp av splintbeskyttende vester og nye røyk- og øvingsgranater

Levering av splintbeskyttende vester

Hæren og Luftforsvaret skal inngå to kontrakter om anskaffelser av til sammen 51 400 splintbeskyttende vester.

Den ene kontrakten på 35 700 vester har et omfang på NOK 61 mill. Denne vil bli inngått med K Stormark Konfeksjonsfabrikk AS, Dokka. Den inneholder også en opsjon på levering av ytterligere 7 100 vester til en verdi av NOK 12 mill. Den andre kontrakten på 15 700 vester har et omfang på NOK 24 mill. Denne vil bli inngått med C Ringstad AS, Halden. Leveransene vil finne sted i perioden 1995-97.

Fiberstoff og aramidvev vil bli levert fra underleverandører i Tyskland, Frankrike og Sverige, men splintvestene skal produseres i Norge.

Nye røyk- og øvingsgranater til panservernvåpen

Hærens forsyningskommando har inngått kontrakt med Bofors Weapon Systems AB i Sverige om leveranser av røyk- og øvingsgranater til panservernvåpenet «Carl Gustav», en 84 mm rekylfri kanon. Granatene nyttes av Infanteriet, Kavaleriet, Heimevernet og våre FN-styrker. De er bærbare og kan brukes mot pansrede og upansrede mål. Kontrakten har et omfang på NOK 65 mill. Granatene skal leveres i perioden 1996-97.

Gjenkjøpsavtale

I tilknytning til kontrakten er det forhandlet en gjenkjøpsavtale som innebærer at Raufoss Technology AS i samarbeid med Bofors skal utvikle en ny type røykammunisjon. Denne ammunisjonen skal gi effektiv beskyttelse mot infrarødt stridslys. Gjenkjøpsavtalen innebærer, foruten teknologioverføring til Raufoss, at bedriften skal levere granatens røykelement til Bofors. Verdien av denne eksporten fra Raufoss til Bofors vil antakelig beløpe seg til mer enn SEK 40 mill i året.

Lagt inn 1 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen