Historisk arkiv

Handlingsplan for å øke kvinneandelen i Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet


Nr. 071/95
Dato: 23.08.95

Forsvarsminister Jørgen Kosmo:

Handlingsplan for å øke kvinneandelen i Forsvaret

Forsvarsminister Jørgen Kosmo legger i dag fram en handlingsplan for å rekruttere flere kvinner til Forsvaret. Planen har som hovedmål å øke andelen kvinnelig befal og vervede i Forsvaret til 7% innen år 2005, og samtidig intensivere arbeidet med rekruttering av kvinner til militær førstegangstjeneste. Forsvarsministeren mener at planen bør bidra til at en større andel av kvinnene som søker seg til Forsvaret faktisk begynner på utdanningen.

Opplysninger om antall kvinnelig militært personell fra Forsvarets overkommando (FO) viser at Forsvaret fremdeles er en mannsdominert arbeidsplass. Tallene for 1995 forteller eksempelvis at kvinneandelen blant yrkesbefal er 3.1 % (258) og av de som avtjener førstegangstjeneste er bare 1.4 % (231) kvinner. Forsvarsministeren synes likevel det er positivt at kvinneandelen av søkere til grunnleggende befalsutdanning er steget fra 12.3% i 1989 til 19.7% i 1995.

Forsvaret har iverksatt en rekke tiltak for å øke andelen kvinnelig militært personell, og det er høstet gode resultater og nyttige erfaringer gjennom dette arbeidet. Vanlig befalsutdanning ble åpnet for kvinner i 1977. Fra 1984 har kvinner, basert på frivillighet, kunnet avtjene førstegangstjeneste på like vilkår og sammen med menn. Full yrkesmessig likestilling ble vedtatt med virkning fra 1985. Som et resultat av Regjeringens ønske om å forankre likestillingsprinsippet i samfunnet som helhet, utarbeidet Forsvarsdepartementet sitt "Handlingsprogram for likestilling i Forsvaret 1986-90". Programmet er videreført i "Strategisk plan for liksestilling i Forsvaret" som ble utgitt i 1993.

Den ønskede effekten er imidlertid ikke oppnådd. Forsvarsministeren ønsker nå tiltak for å øke den totale andelen kvinnelige befal og vervede i Forsvaret til 7% innen år 2005. Gjennom handlingsplanen håper han å legge forholdene tilrette slik at kvinnelige militært personell vil ønske å ha en livslang karriere i Forsvaret. Handlingsplanen inneholder følgende tiltak:

  • Eksisterende planer for rekruttering av kvinner til Forsvaret skal samles og videreutvikles.
  • Igangsetting av en egen markedsføringskampanje for å synliggjøre Forsvaret spesielt mot massemedia og skoler, med kvinner som spesiell målgruppe.
  • Det skal utarbeides rekrutterings- og informasjonsmateriell tilpasset kvinner som målgruppe.
  • Oppnå bedre samsvar i forholdet mellom det antall kvinner som søker befalsskolene og det antall som faktisk påbegynner utdanningen.
  • Øke andelen kvinnelige elever ved krigsskolene.
  • Likestillingsaspektet skal være en integrert del av all saksbehandling i Forsvaret.
  • Likestillings- og familierettede tiltak skal brukes aktivt for å oppnå at befal ønsker en livslang karriere i Forsvaret.
I løpet av 1997 vil det bli gjennomført et prøveprosjekt i to fylker - ett fylke i Nord-Norge og ett fylke i Sør-Norge. Dette for å få erfaringer som kan konkretisere ytterligere tiltak innenfor de aktuelle målgruppene.
Lagt inn 25 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen