Historisk arkiv

Norsk bidrag til eventuell NAO-ledet tilbaketrekning av FN-tropper fra det tidligere Jugoslavia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet


Nr. 066/95
Dato: 07.08.95

NORSK BIDRAG TIL EVENTUELL NATO-LEDET TILBAKETREKNING AV FN-TROPPER FRA DET TIDLIGERE JUGOSLAVIA

Ved en eventuell FN-beslutning om tilbaketrekning av alle eller deler av de fredsbevarende styrkene fra ex-Jugoslavia, vil Norge bidra med inntil 378 personer, hvorav et infanterikompani på 177 personer. Det norske personellet vil bli rekruttert på grunnlag av frivillighet.

Regjeringen orienterte i dag Stortingets utvidede utenrikskomité om hvilke norske styrker den vil stille til NATOs disposisjon hvis FN beslutter å trekke hele eller deler av de fredsbevarende styrkene ut av hele eller deler av det tidligere Jugoslavia. REgjeringen ser ikke dette som ønskelig, men det kan bli nødvendig hvis situasjonen blir så farlig for FN-personellet at en tilbaketrekning blir uunngåelig.

Det vil være FN som eventuelt vedtar en tilbaketrekning av FN-styrkene, for deretter eventuelt å anmode NATO om støtte til en slik operasjon. Det presiseres at FN ikke har fattet noen beslutning om å trekke de fredsbevarende styrkene ut av det tidligere Jugoslavia, det være seg Bosnia-Hercegovina eller Kroatia. Det er kun i tilfelle en slik beslutning fattes og FN anmoder NATO om å lede en slik tilbaketrekning, at et norsk styrkebidrag vil være aktuelt.

Norge vil i så tilfelle kunne avgi følgende avdelinger:

  • Et infanterikompani for nærforsvar av et brigadehovedkvarter i Bosnia-Hercegovina.
  • Havnekontrollgrupper som skal lede og gi direktiver for lasting, lossing og lagring av materiell, samt utføre trafikkontroll, vakt og sikring i havneområder.
  • Transportkontrollenheter for planlegging, kontroll, transport og motak av personell, utstyr og forsyninger ved havner, jernbaner, veier og flyplasser.
  • Offiserer for tjeneste ved ulike hovedkvarter, med arbeidsområder som samband, logistikk, transport, sanitet osv.
  • Opptil tre C-130 Hercules transportfly. Servicepersonellet vil bli forlagt i Italia.
  • En enhet fra Forsvarets spesialstyrker.

Norge har tidligere tilbudt å bidra med en F-16 skvadron, men NATOs militære myndigheter (SHAPE) har meldt tilbake at behovet for denne typen fly er dekket.

I tillegg til de ovennevnte styrkenehetene, vil naturligvis de norske avdelinger som er i området bli omfattet av planen. Størsteparten av det norske personellet inngår i en logistikkbataljon og et sanitetskompani som er stasjonert i Tuzla-området i Bosnia-Hercegovina. NATOs råd godkjente på foreløpig basis 28 juni en operasjonsplan om eventuell støtte til tilbaketrekning av FN-styrkene. Planen vil bli kontinuerlig oppdatert og justert i lys av den løpende utviklingen i det tidligere Jugoslavia.

Operasjonsplanen for tilbaketrekning av FN-styrkene er fleksibel og basert på ulike tenkelige utviklingsforløp. Kostnadene ved en eventuell norsk deltakelse vil bli foreslått dekket ved en tilleggsbevilgning til Forsvarsdepartementets budsjett.

Lagt inn 10 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen