Historisk arkiv

Norsk styrkebidrag til en eventuell fredsplan for Bosnia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 085/95
Dato: 27.10.95

Norsk styrkebidrag til en eventuell fredsplan for Bosnia

I forbindelse med gjennomføringen av en eventuell fredsplan for Bosnia-Hercegovina vil Norge bidra med militære styrker. I hovedsak vil disse være identiske med de norske styrkene som idag opererer for FN i området. Det vurderes å la de norske styrkene inngå i en nordisk brigade som kan utgjøre en av tre brigader i en USA-ledet divisjon i Tuzla-området.

NATO arbeider med en plan for gjennomføring av en eventuell fredsplan for Bosnia-Hercegovina. Nasjoner i og utenfor NATO vurderer hvilke ressurser de er villige til å bidra med i en slik operasjon under NATOs operative kommando eller kontroll. Det presiseres at et eventuelt styrkebidrag og operasjon forutsetter en akseptert fredsavtale og et FN-vedtak som gir NATO i oppdrag å overvåke gjennomføringen av fredsplanen. Gjennomføringen forutsettes utført innen 12 måneder.

Det er behov for styrker som raskt kan settes inn i operasjonsområdet. Det er også ønskelig å bygge videre på det gode nordiske samarbeidet som er etablert i Tuzla-området.
Hovedkomponentene i den nordiske brigaden vil kunne være en svensk infanteribataljon, en dansk infanteribataljon, en norsk logistikkbataljon og eventuelt en infanteribataljon fra et land utenfor Norden.

  • De norske styrkene som idag opererer i området er:
  • Den norske logistikkbataljonen (NORLOGBAT). Denne må tilpasses på hensiktsmessig vis for å kunne etterforsyne en eventuell nordisk brigade.
  • En militærpolititropp. Med forsterkninger fra Sverige og Danmark kan denne utgjøre brigadens militærpolitikorps.
  • Transportkontrollkompaniet (MOVCON Kp).
  • Den norske helikoptervingen i Tuzla (NORAIR)
  • Stabspersonell i hovedkvarteret
  • I tillegg vurderes det å tilby noen lufttransportenheter

FNs mandat for nåværende operasjoner i det tidligere Jugoslavia utløper 30 november 1995. Den foreløpige tidsplanen for fredsforhandlinger innebærer forberedende møter i USA fra 31 oktober til medio november. Deretter planlegges det for fredforhandlinger i Paris som forhåpentligvis vil føre fram til en aksptert fredsplan ultimo november. Iverksettelsen av NATO-planen vil bli gjennomført umiddelbart etter at fredplanen forhåpentligvis foreligger, basert på et FN-vedtak og godkjennelse i NATOs råd.

I likhet med ved FN-operasjoner vil deltakelse i NATOs styrker for gjennomføring av fredsplanen være basert på frivillighet. Utarbeidelsen av nye kontrakter for det norske personellet forventes avsluttet i nær framtid.

Lagt inn 1 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen