Historisk arkiv

Staten frifunnetav Arbeidsretten om IRF-avtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet


Nr. 077/95
Dato: 12.09.95

Staten frifunnetav Arbeidsretten om IRF-avtale

Staten ble frifunnet i saken som Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund -Seksjon Stat (YS-S) på vegne av Befalets Fellesorganisasjon (BFO) og Forsvarets Sivile Tjenestemenns Landsforbund (FSTL) hadde reist for Arbeidsretten. Bakgrunnen var uenighet om tariffavtaler for personell som skal tjenestegjøre i fredsoperasjoner i utlandet i norske styrker som inngår i NATOs utrykningsstyrker (IRF- styrkene). Det betyr at de avtaler som allerede er inngått mellom Staten og Forsvarsdepartementet og Akademikernes Fellesorganisasjon og Statstjenestemannskartellet og deres medlemsorganisasjoner står ved makt. Behandling av Tvistesaken med YS-S vil bli behandlet mandag 18 september i Statens Lønnsutvalg.

Statens påstand - at denne tjenesten er så utfordrende og stiller så spesielle krav til personellet at det reelt sett er vesensforskjeller mellom stillingene i denne tjenesten og stillinger i Forsvaret i Norge - vant frem. Staten og de øvrige hovedsammenslutningene er derfor blitt enige om en tariffavtale som gir høyere hovedlønn under slik tjenestegjøring. Forsvarsdepartementet, Norges Offisersforbund, Krigskoleutdannede Offiserers Landsforening og Norsk Tjenestemannslag har inngått en tariffavtale som gir høyere lønnsmessige tillegg for ulempe og risiko og bedre forsikringsordninger. Beregningsgrunnlaget for pensjon, arbeidsledighetstrygd og eventuell yrkesskadeerstatning forbedres vesentlig.

Avtalene medfører at bruttolønnen øker for alle stillinger, flertallet av personellet får økt nettolønn.

Forsvarsdepartementet forutsetter at Statens lønnsutvalg med bindende virkning vil etablere tariffavtale også for medlemmene i BFO og FSTL.

Forsvarsdepartementet beklager at den tvist som har pågått har skapt usikkerhet om lønns- og arbeidsvilkår for IRF-styrken. Departementet regner med et positivt samarbeid med alle tjenestemannsorganisasjoner for å møte de utfordringer som vårt brede internasjonale engasjement i fredsoperasjoner innebærer.


Lagt inn 12 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen