Historisk arkiv

Ytterligere krafttiltak i Forsvaret mot arbeidsledighet settes igang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet


Nr. 069/95
Dato: 21.08.95

Forsvarsminister Jørgen Kosmo på besøk til Trenregimentet på Sessvollmoen:

Ytterligere krafttiltak i Forsvaret mot arbeidsledighet settes igang

Et viktig mål med Reform 94 er å løfte yrkesfagenes status. Staten som arbeidsgiver har et ansvar for å skaffe lærlingeplasser for å styrke fagopplæringen og redusere ungdomsledigheten. Regjeringen har derfor vedtatt å fordoble antall lærlingeplasser i staten. Forsvaret er i statlig sammenheng en stor opplæringsbedrift med om lag 320 lærlinger. Disse lærlingeplasser i Forsvaret vil bli opprettholdt selv om Forsvaret er inne i en omfattende omstillingsprosess.

Forsvarsministeren mener i tillegg at man med fordel kan se på verneplikten i et noe videre perspektiv enn tradisjonell opplæring til mobiliseringsforsvaret. Derfor fremmes tiltak om å utnytte førstegangstjenesten også som en del av en yrkesmessig utdanning. Forsvarsministeren besøker i dag Trenregimentet på Sessvollmoen ved Gardermoen for å sette i gang et prøveprosjekt som man håper kan skape inntil 3 000 praksisplasser for ungdom med yrkesfaglig studieretning.

Hensikten er at ungdom kan søke å få avtjene førstegangstjenesten der deler av verneplikten blir godskrevet som læretid. På denne måten nyttes førstegangstjenesten til å utdanne soldaten både til forsvarsoppgaver og til det sivile yrkesliv.

Allerede i høst setter Forsvaret i gang et prøveprosjekt som har sitt utgangspunkt i forsvarsministerens 10-punkts handlingsplan mot ledighet ved dimisjon (se nedenfor). Prøveprosjektet er underlagt Treninspektøren på Sessvollmoen innenfor to lærefag, yrkessjåfør og kokk/institusjonskokk, med henholdsvis 20 og 10 vernepliktige. Dersom prøveprosjektet blir vellykket, håper forsvarsministeren at det kan skapes inntil 3 000 praksisplasser for ungdom med yrkesfaglig studieretning.

Prøveprosjektet skal organiseres som to tradisjonelle tropper i Forsvaret. Den ene vil bli stasjonert i Nord-Norge (transportfag) og den andre i Sør-Norge (institusjonskokk). Begge fagene vil ta utgangspunkt i vernepliktige med Grunnkurs og Videregående kurs 1 innenfor sine fagområder. Det vil bli opprettet en styringsgruppe for prosjektet der berørte departement vil bli invitert til å delta. Resultatet av prosjektet vil danne grunnlag for en eventuell beslutning om liknende ordninger for andre fag.

I høst starter også et forsøk med 12 kokkelærlinger i regi av KNM Tordenskjold/Sjøforsvarets forvaltningsskole. Modellen innebærer at deltakerne først gjennomgår ett års førstegangstjeneste og fortsetter ett år som tilsatt lærling. Sjøforsvaret antar at de kan ta imot 90 kokkelærlinger fra 1997, dvs 180 løpende lærlingeplasser under Reform 94. Eventuell ett år som tilsatt lærling etter førstegangstjenesten vil bli gjennomført i samarbeid med personellorganisasjonene i Forsvaret.

Man forventer at yrkesrettet læretid under førstegangstjenesten vil gi mer meningsfylt tjeneste og bedre motiverte soldater og at færre soldater vil dimittere til arbeidsledighet. Arbeidsledigheten blant dimitterte soldater ser ut til å være i en positiv utvikling.

Forsvarsministerens 10-punkts handlingsplan mot ledighet ved dimisjon

  1. Tjenestetiden tilpasset skole- og studieår. Stort sett oppnådd.
  2. Styrking av oppsigelsesvernet (ved militærtjeneste). Oppnådd (ved arbeidsmiljølovens § 65A).
  3. Vernepliktspoeng (for førstegangstjenesten til høyere utdanning). Oppnådd ved høyskolene, universitetene bestemmer selv hvorvidt de vil gi vernepliktspoeng.
  4. Tilbud etter endt tjeneste. Noen prosjekter satt i gang: «Jobbklar 97» på Andøya (resepsjons- og butikkfag), «Madla-prosjektet» (biltekniske fag), «Forsvaret som opplæringsbedrift - Sjøforsvaret» (fagbrev innen maritime fag).
  5. Arbeidsmarkedskurs før tjenesten. «Skoleskipet Sørlandet» eneste igangsatte prosjekt.
  6. Praksisplasser for vernepliktige i Forsvaret. Se ovenfor.
  7. Førstegangstjenesten som jobbkvalifisering. To brosjyrer utarbeidet om næringslivets kunnskaper om førstegangstjenesten og kvalifikasjoner som førstegangstjenesten kan gi.
  8. Oppfølging fra lokal arbeidsformidling. Det arbeides blant annet med en database over vernepliktige som skal dimittere, til nytte for arbeidsgivere.
  9. Voksenopplæringen i Forsvaret. Prioritering av kompetansegivende og yrkesrettet opplæring.
  10. Bedre informasjon om muligheten for økt kompetanse. Drives gjennom Forsvarsdepartementet, Forsvarets rekrutterings- og mediesenter og Vernepliktsverket.

Lagt inn 21 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen