Historisk arkiv

Forsvarets investeringer i materiell, bygg og anlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 022/96
Dato: 03.05.96

Forsvarets investeringer i materiell, bygg og anlegg

Regjeringen har i statsråd i dag godkjent St prp nr 54 (1995-96) Om Forsvarets materiell-, bygg- og anleggsinvesteringer. Stortingsproposisjonen behandler Forsvars-departementets næringspolitiske engasjement, ny ordning for Forsvarets anskaffelse av tekomateriell, NATOs fellesfinansierte ressursprogrammer og godkjenning/endring av diverse prosjekter innen materiell, eiendom og bygg og anlegg.

Forsvarsdepartementet har de senere år lagt stor vekt på et aktivt næringspolitisk engasjement. Hovedmålet i det næringspolitiske engasjementet har i første rekke vært å kople Forsvarets betydelige materiellanskaffelser opp mot ønsket om og behovet for en konkurransedyktig og høyteknologisk norsk forsvarsindustri. Det primære er imidlertid å imøtekomme Forsvarets behov for tidsriktig forsvarsmateriell. Proposisjonen understreker blant annet viktigheten av offentlige forsknings- og utviklingskontrakter, da forskning på og utvikling av nytt materiell i Norge i stor grad danner grunnlaget for hva som senere kan anskaffes fra norsk industri. Den peker også på at teknologiutvikling i stadig mindre grad skjer ut fra rene militære behov alene i og med at mange teknologier har både militær og sivil anvendelse.

I den praktiske oppfølgingen av den næringspolitiske strategi, har departementet satt i gang flere prosesser, blant annet gitt Forsvarets forskningsinstitutt i oppdrag å utrede hvordan man kan legge til rette for at norsk forsvarsindustri kan stå for en rimelig del av Forsvarets anskaffelser i årene framover. Departementet peker likevel på at for en rekke større anskaffelsesprosjekter vil hovedinnholdet i leveransene måtte komme fra utenlandske leverandører, og at fortsatt bruk av gjenkjøpsavtaler er et viktig virkemiddel for å sikre norsk industri medvirkning innen hovedsatsingsområder og tilførsel av ny teknologi.

Teko- og skomateriell

Forsvaret har hittil praktisert en ordning som innebærer at teko- og skomateriell anskaffes på såkalt begrenset anbud/forespørsel kun til norske produsenter med krav om norsk produksjon. EØS-avtalen og tendensen til at norske bedrifter har lagt sin produksjon til utlandet, har medført en revurdering av tidligere praksis. Den nye ordning deler teko- og skoanskaffelser inne i tre kategorier, alle i henhold til EØS-avtalen: 1) Materiell som unntas fra internasjonal konkurranse, med krav om at produksjonskapasitet og -kompetanse opprettholdes i Norge. 2) Materiell som unntas fra internasjonal konkurranse, men uten krav om å opprettholde produksjonskapasitet og -kompetanse i Norge. 3) Materiell som blir å anskaffe i åpen internasjonal konkurranse. Leveranser til Forsvaret vil omfattes av den nye ordningen fra 1 januar 1998.

NATOs fellesfinansierte ressursprogrammer

NATOs fellesfinansierte ressursprogrammer er betydelig redusert siden den kalde krigen, samtidig som oppgavene er blitt flere. Dette betyr at alliansen opplever en økende ubalanse mellom oppgaver og ressurser og har satt ressursspørsmålet høyt på dagsordenen. Derfor har departementet utarbeidet en strategi for norsk deltakelse i de fellesfinansierte ressurspro-grammene, som omfatter NATOs sivile budsjett, NATOs militære budsjett, NATOs investeringsprogram for sikkerhet og Personellbudsjettet. Dette er både politisk og militært avgjørende programmer. NATO-investeringer som man kan forvente blir gjort i Norge, er først og fremst investeringer i sambands- og informasjonssystemer og restaureringsarbeider på eldre fellesfinansierte anlegg. Norge arbeider også for at driftsutgifter knyttet til lagring av forhåndslagret materiell skal kunne fellesfinansieres.

Øvrig

For øvrig legges det frem en rekke materiell- og bygg- og anleggsprosjekter for godkjenning, endring eller til informasjon.


Lagt inn 3 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen